„Am văzut cu ochii mei mișcarea vehiculelor militare pe străzile orașului”, a declarat un localnic al orașului belarus Khoiniki, din sud-estul țării, nu departe de granița ucraineană.

„Soldații s-au stabilit în pădurile din jur. Au băut mult și au vândut motorină”, a spus localnicul, sub acoperirea anonimatului, potrivit Radio Europa Liberă.

Primele trupe ruse au început să ajungă în Belarus, pentru manevrele militare comune, pe 18 ianuarie. În jur de 30.000 de militari ruși , însoțiți de echipamente de luptă, au participat la aceste manevre, care au început pe 10 februarie și ar trebui să se termine duminică, pe 20 februarie.

Khoiniki, aflat la 50 de kilometri de graniță, nu se afla inițial pe harta exercițiilor anunțate de Ministerul Apărării din Belarus. Dar oficialii militari au publicat o nouă hartă atunci când manevrele au început, pe 10 februarie. O altă hartă a fost publicată apoi pe 15 februarie.

Potrivit unui canal Telegram din Belraus, rușii au început să își descarce echipamentul în Khoiniki în noaptea de 14 spre 15 februarie.

Canalul, care face relatări despre evenimentele petrecute pe căile ferate din Belarus, a spus că militarii care descărcau echipamentul rămâneau pe linii chiar și atunci când alte trenuri se apropiau de ei.

„Mecanicii au fost obligați să frâneze pentru a evita să îi calce”, a relatat canalul Telegram. Dincolo de asta, rampele de descărcare și alte echipamente ale căilor ferate ar fi fost deteriorate la Khoiniki.

Același raport a semnalat faptul că trupele au lăsat căile ferate pline de gunoaie. „Pe o porțiune de trei kilometri erau pungi de gunoi la fiecare 20 de metri, dar și sticle de vodcă goale, butoaie de bere goale și cutii goale de biscuiți”, a relatat canalul de Telegram din Belarus.

Un comentator a scris ironic că serviciile căilor ferate din Belarus ar trebui să organizeze o zi de sâmbătă la muncă, în care angajații să vină să strângă după „frații noștri”.

Potrivit unei declarații a Ministerului Apărării din belarus, Brigada Tactică de Rachete a derulat un exercițiu la poligonul Paleski, aflat în apropiere, în timpul căruia o rachetă a lovit o țintă aflată la 60 de kilometri distanță.

Vineri, liderul belarus Aleksandr Lukașenko a a ajuns la Moscova pentru discuţii cu Vladimir Putin despre durata rămânerii forţelor militare ruse pe teritoriul Belarusului, după exerciţiile militare comune.

Atât Minskul, cât şi Moscova au anunţat că forţele ruse vor părăsi teritoriul belarus după încheierea aplicaţiilor militare actuale.

Însă ulterior, discursul lui Lukaşenko a lăsat deschisă posibilitatea ca forţele ruse să rămână pentru o perioadă mai lungă în Belarus.

„Indiferent ce decizie luăm mâine, aceea va fi. Dacă luăm o decizie (privind plecarea în 24 de ore, n.red.), forţele vor pleca în 24 de ore. Dacă decidem o lună, ele vor rămâne o lună. Forţele armate vor sta atât timp cât va fi necesar”, a declarat liderul belarus pentru agenţia de presă BelTa, citată de Agerpres.

De asemenea, el a spus că autorităţile de la Moscova şi Minsk au convenit ca Rusia să lase muniţie în Belarus şi că ţara sa ar putea achiziţiona echipament militar din Rusia sau pur şi simplu îl va primi drept „cadou”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News