Într-o declarație pe Facebook, Paza de Coastă a transmis că personalul său a deschis focul „ca măsură de autoapărare”, sâmbătă, 5 februarie, după „manevre agresive” ale ambarcațiunii cu migranți, în momentul în care a fost interceptată în apele Trinidadului.

„Nava suspectă a încercat să lovească barca Pazei de Coastă, manevră care a făcut echipajul să tragă în motoare, în încercarea de a opri manevrele periculoase”, se spune în declarație.

Când membrii gărzii de coastă au urcat la bord, au găsit „o femeie care sângera și ținea la piept un copil. Din păcate, acesta a fost găsit fără semne vitale”, se arată în comunicat. Mama a fost dusă la spital pentru îngrijiri.

„Este o atrocitate”

Activiștii pentru drepturile omului au cerut o anchetă amănunțită a incidentului.

„Deschiderea focului asupra migranților și solicitanților de azil care s-au identificat ca atare este o atrocitate”, a declarat Geoff Ramsey, director think tank-ului pentru Venezuela la Oficiul Washington pentru America Latină (Wola), un think tank. 

„Acest lucru necesită o investigație amănunțită nu numai a circumstanțelor din jurul morții copilului, ci și a unui sistem care permite utilizarea forței și încalcă dreptul venezuelenilor de a solicita azil”, a adăugat oficialul.

În ciuda faptului că se lăuda cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, Venezuela, 28.000.000 de locuitori, se confruntă cu o criză economică, hiperinflație și deficit de alimente și medicamente.

Curtea penală internațională a deschis o anchetă cu privire la potențiale crime împotriva umanității, în timp ce președintele Nicolás Maduro continuă să reziste la putere, chiar dacă liderul opoziției, Juan Guaidó, este recunoscut de SUA și Marea Britanie drept lider de drept al țării.

Maduro nu a comentat public despre moartea tragică a bebelușului, dar Guaidó a scris pe Twitter că „uciderea nejustificată ne rănește sufletul”.

Trinidad-Tobago, care se află la aproximativ 96 de kilometri de largul coastei Venezuelei, a devenit o destinație vizată de migranți. Circa 25.000 de persoane au sosit în ultimii ani, de multe ori în bărci supraîncărcate, parte a unui exod mai larg care a dus la fuga a aproape șase milioane de venezueleni.

Din 2018, peste 100 de venezueleni au murit în Marea Caraibelor, în timp ce încercau să facă acest drum.

Foto: Trinidad and Tobago Coast Guard

 
 

Urmărește-ne pe Google News