Romanii au inceput sa faca din nou copii. La tot pasul intalnesti gravidute sau proaspete mamici plimbandu-si odoarele in carucioare. Medicii spun ca aceasta revigorare a ratei natalitatii se explica prin implinirea materiala a tinerilor. Pe de alta parte, neonatologii atrag atentia ca in continuare se nasc multi copii prematur, din cauza alimentatiei proaste.
E clar. Bebelusii au preluat controlul. Pe unde mergi, pe unde te uiti, pe unde te intorci, pe strada, prin parcuri, prin magazine, prin tramvaie, peste tot numai bebelusi in carucioare sau inca in burtici, la caldurica. Un lucru e cert: romanii se iubesc din nou productiv, fara a fi constransi de vreo lege sa toarne copii pe banda rulanta.
In aceasta perioada, cand soarele e numai bun pentru o plimbare in aer liber, parcurile sunt asediate de bebelusi si mamici care imping de zor la carucioare. Parcul Herastrau e unul dintre locurile preferate. Theodor Rares, in varsta de 7 luni si jumatate, si Rares, de 5 luni, sunt amici “prin alianta”, tinand cont ca mamicile lor sunt prietene de mult. “Venim aproape zilnic in parc, la aer. Aici copiii dorm mai bine, pentru ca e aer curat si liniste”, ne spun tinerele.
Unii spun ca tinerii fac copii pentru ca s-au realizat pe plan material, altii, pentru ca sunt stimulati de cele opt milioane de lei pe care mama le primeste in timpul concediului de maternitate.
„Cel mai frumos cadou de ziua mea”
Intr-o rezerva a Maternitatii Polizu am gasit-o pe Alexandra, o frumusete de fetita, care tocmai isi lua binemeritata portie de laptic. “Are o saptamana si cantareste 3,8 kilograme. Am nascut-o chiar de Izvorul Tamaduirii, cu doua zile inainte de ziua mea. Ea este cadoul meu cel mai frumos. A luat chiar si cea mai buna nota, 9”, ne spune cu mandrie Laura Stoica, mama micutei. Desi aflata inca sub impresia primei nasteri, e hotarata sa-i mai faca Alexandrei un fratior. “Un Vladut”, s-a exprimat tatal, care nu mai prididea cu laudele la adresa fiicei.
Pe de alta parte neonatologii se arata ingrijorati din cauza numarului destul de mare al copiilor nascuti prematur. “Anul trecut, de pilda, 12% din copiii nascuti la Spitalul Polizu au fost prematuri. Igiena individuala, si ma refer aici la igiena de viata si la cea alimentara, e precara. Multe dintre femeile gravide din Romania au o alimentatie neechilibrata si nesuplimentata. Se stie ca in timpul sarcinii trebuie suplimentate portiile de lapte si de carne. La fel de precara este si igiena locala. Femeile trebuie sa stie ca infectiile vaginale duc la ruperea membranelor. Am intalnit, de asemenea, multe cazuri in care femeile gravide au avut contact sexual pana tarziu, chiar si cu 24 de ore inainte de nastere, ceea ce a dus tot la ruperea membranelor”, a afirmat conf. dr. Silvia Stoicescu (foto mic), seful sectiei Neonatologie, de la Spitalul Polizu. Potrivit specialistului, femeile din mediul rural au o munca fizica grea, ceea ce pentru o gravida este total contraindicat.
Romanii se iubesc cu folos
Medicii se arata tot mai multumiti de numarul de nasteri, spunand ca se poate vorbi de o oarecare crestere a natalitatii. Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, in primele 9 luni ale anului 2004 au fost luate in evidenta 143.833 de gravide, in aceeasi perioada din 2005 fiind inregistrate 149.069 de gravide. Pe de alta parte, numarul avorturilor la cerere a scazut anul trecut fata de 2004. Referitor la rata natalitatii, statisticile arata ca in 2004 aceasta a crescut usor. Dupa ce in 2002 a inregistrat cea mai scazuta rata de nou-nascuti, in ultimii 3 ani aceasta s-a revigorat usor, ajungand la 10 nascuti vii la mia de locuitori.
“E bine ca natalitatea creste, si nu stagneaza sau scade. Deocamdata nu exista o statistica a nascutilor vii, de anul trecut, dar estimam ca rata natalitatii se va situa undeva peste 10 nascuti vii la mia de locuitori. Este relativ bine, avand in vedere ca Ceausescu a fortat indicatorul natalitatii prin tot felul de legi si tot n-a reusit sa depaseasca 13 – 14 nascuti vii la mia de locuitori”, ne-a declarat dr. Serban Nicolescu, medic primar in cadrul Spitalului Polizu.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!