„Exista dovezi ca multi copii au un deficit de vitamina D, deficit care precede cu mult primele simptome de rahitism”, spune Frnak R. Greer, membru al Comitetului de Nutritie al Asociatiei Pediatrilor. Comitetul sau a ajutat la crearea unei noi politici in ceea ce priveste dezvoltarea bebelusilor si copiilor.
Rahitismul este o boala care inmoaie oasele si este provocata de aportul inadecvat de vitamina D. Oasele slabite ale copiilor mici duc la strambarea picioarelor, cranii moi si intirzierea mersului de-a busilea, ca si a invatarii mersului biped. Potrivit dr. Greer, numarul copiilor care prezinta aceste simptome e tot mai mare.
O sursa majora de vitamina D pot fi razele soarelui, deoarece sub influenta lor pielea isi poate produce singura aceasta substanta. Totusi, expunerea la soare este greu de masurat si destul de periculoasa pentru bebelusi. De fapt, parintii trebuie sa fie foarte atenti: bebelusii pana la sase luni trebuie feriti de lumina directa a soarelui. Expunerea prea de timpuriu la soare pare sa aiba un impact destul de mare asupra riscului de cancer de piele. Cremele solare, care protejeaza impotriva cancerului de piele, impiedica producerea vitaminei D.
Cei mai multi dintre copiii hraniti cu biberonul capata astfel cantitatea necesara de vitamina D, deoarece laptele praf este imbogatit cu tot ce trebuie pentru dezvoltarea optima a bebelusului. Totusi, medicii incurajeaza mamele sa-si alapteze copiii, pentru ca in felul acesta li se intareste sistemul imunitar, recomandand si administrarea de vitamina D.
Semnele de inmuiere a oaselor sunt foarte subtile, asa ca bebelusul poate avea probleme cu mult inainte ca mama sa-si dea seama. in afara de vizitele regulate la medic, se recomanda administrarea de multivitamine, care se gasesc pe piata si sub forma de picaturi pentru bebelusi. Medicii sfatuiesc administrarea unei doze de 200 de unitati de vitamina D pe zi. De fapt, pe tot parcursul vietii ar trebui sa luam aceasta doza, iar dupa 65 de ani chiar una mai mare. Aceasta recomandare este foarte rezonabila, opineaza dr. Kumaravel Rajakumar, pediatru la un spital din Pittsburgh. „Am observat ca rahitismul este intr-adevar o problema pentru copiii hraniti doar cu lapte matern, mai ales daca au pielea inchisa la culoare. Acesti copii par sa fie cei mai vulnerabili”.
Ce se poate spune insa despre mamele care iau vitamine in timpul sarcinii? Vitamina D astfel intrata in organismul mamei nu se transmite prin laptele matern la bebelus?
„Banuiesc ca e posibil – spune Rajakumar. Cred ca daca s-ar masura cantitatea de vitamina D din laptele a doua femei oarecare, s-ar observa ca aceasta variaza. Dar 200 de unitati pe zi nu este foarte mult. Iar parerea cel mai larg impartasita este ca in laptele matern se gaseste o cantitate minuscula de vitamina D. Daca adunam cele doua cantitati, cantitatea totala nu este destul de mare pentru a dauna copilului”. Rajakumar incheie, afirmand ca laptele praf pentru bebelusi contine suficienta vitamina D pentru dezvoltarea optima a copilului.

 
 

Urmărește-ne pe Google News