Pe 22 aprilie 2017, intra în vigoare o lege cu un singur articol, care spunea: “Asociațiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute (…) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.”

Inițiatorul, senatorul PNL de Bacău, Dragoș Luchian, explica motivele pentru care bebelușii puteau fi scoși de la întreținere:

„Am avut în vedere faptul că includerea minorilor care au sub 3 ani în numărul persoanelor care plătesc cheltuielile de întreținere ale locuinței și cheltuielile asociației de proprietari nu se justifică. Consumul realizat de acești copii minori se poate reflecta în contoarele de apă sau în consumul locuinței per ansamblu. În plus, în condițiile în care animalele mici de companie (pisici, căței etc.) nu sunt incluse în rândul consumului pe locuință sau apartament/persoană, consider absurd să contorizăm cvasicheltuielile «provocate» de bebeluși pentru buna desfășurare a asociației proprietarilor de locuințe”.

Așadar, apa folosită de copiii sub 3 ani oricum se contorizează la consumul apartamentului, iar ca un copil să plătească și cota parte din cheltuielile comune părea absurd.

Părea absurd în 2017, aprilie. Acum în septembrie 2018, nu mai există nici un articol care să dea această posibilitate. Toate legile vechi se abrogă.  Legea actuală a fost inițiată de Guvern pe vremea lui Sorin Grindeanu, de catre Ministerul Dezvoltării, condus de Sevil Shhaideh. Până la ora închiderii ediției, inițiatorii nu au furnizat un punct de vedere.

Noutăți în legea asociației de proprietari

Noua lege care a intrat azi în vigoare are mai multe prevederi care vizează siguranța și întreținerea blocului, dar și sancțiuni. De exemplu:

  • Proprietarii sunt obligați să permită accesul în apartament pentru reparații și lucrări – cu preaviz de 5 zile dacă nu este urgență sau previz de 24 de ore, dacă este urgență.
  • Proprietarii care nu vor permite accesul riscă o amendă de la 500 la 3.000 de lei.
  • Proprietarii care nu se ocupă de lucrările de întreținere și reparații, dacă prin asta se pot produce prejudicii celorlalți proprietari, pot fi amendați cu 5000 până la 10.000 de lei.
  • Zidurile care se pot dărâma nu trebuie să facă parte din structura de rezistenţă a blocului. Cei care  atentează la structura blocului riscă amenzi între 500 şi 3.000 de lei.
  • Cei care fac modificări, fără autorizaţie, în apartamente, pe hol ori în scara blocului, pot fi amendaţi cu până la 10.000 de lei.
  • Zidurile dintre apartamente pot fi dărâmate sau mutate sau afectate doar cu acordul proprietarilor.
  • Zidurile dintre un apartament şi spaţiile comune pot suferi modificări doar cu acordul tuturor proprietarilor din bloc.

Mai citește și:

Cât ne costă încălzirea în această iarnă. Centrală termică vs încălzire centralizată. Energie electrică vs lemne

Lovitură de teatru: pentru că magistrații pot cumula pensia cu salariul, venitul unui judecător al ÎCCJ „pensionat pe hârtie” poate ajunge la 40.000 de lei pe lună!

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News