În Statele Unite, unde s-a născut bebelușul, în jur de una din zece nașteri este considerată prematură, însemnând că au avut loc înainte de a 37-a săptămână de sarcină.
Dacă un bebeluș se naște cu o zi înainte de termen probabil nu va fi o mare problemă. Însă când o sarcină se termină cu săptămâni sau luni înainte de termen, probabilitatea ca nașterea să decurgă fără probleme și bebelușul să supraviețuiască scade dramatic.
Potrivit cifrelor oficiale din SUA, un bebeluș născut la 32 de săptămâni are o probabilitate de supraviețuire de 95%. La 24 de săptămâni, ea scade la sub 50%.
Este și motivul pentru care doctorii nu au fost foarte optimiști când gemenii Curtis și CAsya Means s-au născut la doar 21 de săptămâni și o zi.
„În cazul acestor nașteri extreme înainte de termen, de regulă recomandăm o îngrijire cu compasiune. Asta înseamnă că părinților li se permite să își țină în brațe bebelușii în puținul timp pe care l-ar putea avea împreună”, afirmă dr. Brian Sims, medic la Spitalul de Pediatrie al Universității Alabama din Birmingham, SUA.
Dar Curtis, acum în vârstă de 16 luni, a supraviețuit, și recordul stabilit de acesta a fost omologat de Guinness World Records.
„Curtis sau Poodie, după cum este poreclit de familia sa, și-a celebrat prima zi de naștere pe 5 iulie 2021”, au explicat reprezentanții Guiness World Records într-un anunț, precizând că „în acest moment el s-a calificat drept bebelușul cu cea mai prematură naștere care a supraviețuit vreodată”.
Curtis cântărea doar 420 de grame la naștere, mai puțin de o optime din greutatea medie a unui bebeluș la naștere.
El a avut nevoie de îngrijiri medicale non-stop într-o unitate de terapie intensivă neonatală: oxigen, asistenți care să îl ajute să își folosească gura și o terapie personalizată cu medicamente.
„A răspuns la oxigen, ritmul cardiac i-a crescut, numerele sale au crescut (…) el voia să supraviețuiască”, a relatat dr. Simis.
Fac acest lucru de aproape 20 de ani dar n-am văzut niciodată un bebeluș atât de tânăr să fie atât de puternic precum era el. Curtis avea ceva special.
Dr. Brian Sims:
Bebelușul a fost externat după 275 de zile, aproximativ perioada unei sarcini normale, mama sa relatând că atunci când a ajuns cu el acasă a fost „un moment pe care nu-l voi uita niciodată”.
Curtis a doborât recordul stabilit acum 34 de ani de un alt bebeluș american, Richard Hutchinson din Wisconsin, cu doar o zi. Aceasta nu este o diferență de neglijat, precizează specialiștii.
Foto: www.guinnessworldrecords.com