Becurile ecologice pot fi foarte periculoase, mai ales pentru copii şi femeile însărcinate, avertizează cercetătorii, care au descoperit că atunci când sunt sparte, acestea emană vapori de mercur de 20 de ori mai mult decât cantitatea considerată sigură într-o încăpere. Mercurul poate provoca probleme mari de sănătate, afecând creierul, rinichii, ficatul, inima, sistemul imunitar și pe cel reproducător.
Mai mult decât atât, oamenii de știință avertizează că aceste becuri emană substanţe chimice care cauzează cancer. Cercetătorii au precizat că becurile economice nu trebuie lăsate aprinse pentru perioade lungi de timp sau amplasate lângă capul unei persoane, întrucât emană substanţe toxice, degajate sub formă de abur. Printre ele se numără fenolul, o otravă letală, injectată de către nazişti victimelor din lagărele de concentrare, dar şi naftalină şi stiren.
Testele arată că materialele folosite la fabricarea becurilor sunt probabil responsabile pentru efectele lor secundare dăunătoare.
Noile becurile emit un spectru luminos ceva mai apropiat de cel al luminii naturale (în comparaţie cu cel „gălbui” al becurilor clasice), ce păcăleşte corpul uman, inhibând astfel producţia nocturnă a hormonului numit melatonină. Melatonina ne protejează de câteva tipuri de cancer, printre care cel mamar şi de prostată. Acest hormon este influenţat decisiv de ceasul biologic.
Specialiştii avertizează că în cazul în care un astfel de bec se sparge, camera să fie imediat aerisită şi evacuată pentru minimum 15 minute.