Specialiştii atrag atenţia asupra riscurilor pe care folosirea becurilor o implică şi totul din cauza conţinutului de mercur şi a nivelului mare al radiaţiilor electromagnetice, potrivit Ştirilor Pro Tv. Spre deosebire de becurile obişnuite, acestea sunt de 4-5 ori mai puţin consumatoare de energie, iar durata lor de viaţă ar fi între 6000 şi 10.000, faţă de numai 1000 de ore pentru un bec clasic.

Uniunea Europeana a decis ca ele să înlocuiască vechile becuri pentru protecţia mediului şi sănătate. Dar nu a fost luat în calcul felul în care acestea ne pot afecta.

De exemplu, Comisia de Securitate a Consumatorilor din Franţa solicită utilizatorilor prudenţă în folosirea noilor becuri, din cauza cantităţii de mercur. În cazul în care un bec se sparge, CSC recomandă aerisirea îndelungată a încăperii şi părăsirea ei în această perioadă. Cioburile trebuie adunate cu grijă, folosind mănuşi şi sugativă, iar apoi trebuie puse în saci de plastic. În nici un caz nu trebuie folosit aspiratorul, care ar pulveriza în aer particulele de mercur.

Comisia mai spune ca, în caz de utilizare prelungită, consumatorul să stea la o distanţă de minimum 30 de centimetri.

Nu este prima atenţionare apărută în legatura cu aceste becuri. Un studiu mai vechi făcut de cercetători relevă că în cazul femeilor care dorm cu lumina aprinsă, folosind becuri economice, riscul de a se îmbolnăvi de cancer mamar este cu 22% mai ridicat decât în cazul acelor care nu au acest obicei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News