Cercetătorii de la Universitatea Ben Gurion din Negev, Israel, au reușit să “descifreze” o convorbire folosind o lampă obișnuită prin intermediul proiectului “Lamphone” (lampa-telefon – n.r.).
Acesta folosește vibrațiile sunetelor care ating suprafața obiectului, iar “citirea” se face în timp real. Mai precis, lumina “pâlpâie” într-un anumit mod, imperceptibil ochiului uman.
Cercetătorii (sau spionii) au nevoie însă de un telescop echipat cu un senzor electro-optic pentru operațiune. Informațiile sunt apoi procesate cu ajutorul unui convertor, care transformă semnalul din analog în digital. La final, un calculator va putea reda semnal audio.
Mecanismul nu funcționează dacă lampa este acoperită cu un abajur.
Au fost recunoscute cântece de la 25 de metri distanță
Într-unul dintre experimente, cercetătorii au reușit să înregistreze muzică și un discurs la 25 de metri distanță folosind o lampă LED. Aplicația Shazam, deținută de către Apple, a reușit să descifreze o serie de melodii ale formațiilor Beatles și Coldplay.
De asemenea, serviciul de citire al Google a reușit să convertească un discurs al președintelui american Donald Trump în text.
Cercetătorii au făcut experimente cu trei telescoape, cu diferite lentile: de 10, 20 și 35 de centimetri.
“Proiectul Lamphone arată că nu sunt necesare date obținute de către microfoanele vizuale de rezoluție înaltă atunci când este folosit un bec care atârnă (de tavan – n.r.)”, a scris Ben Nassi, unul dintre cercetătorii implicați în dezvoltarea acestei noi metode de supraveghere, în revista Cryptology.
“În schimb, noi am arătat că un senzor electro-optic care scoate informații la o rezoluție mai mică este suficient pentru a recupera sunetul. Drept rezultat, Lamphone poate fi aplicat în scenarii în timp real”, a completat el.
Lucrarea va fi prezentată de cercetătorii din Israel la conferința pe teme de securitate cibernetică Black Hat.
Când tehnologia este folosită împotriva noastră
În ultimii ani au apărut mai multe informații în spațiul public privind modul în care tehnologia este folosită pentru a strânge informații despre utilizatori.
În 2013, fostul contractor NSA Edward Snowden arăta că Statele Unite folosesc un program numit PRISM prin care au acces la sistemele Facebook, Google, Apple, Yahoo, Microsoft, Skype și AOL.
În anul 2015, doi hackeri au demonstrat că pot prelua controlul autoturismelor Jeep Cherokee, putând să le comande de la distanță.
De asemenea, o serie de documente publicate de WikiLeaks în anul 2017 arătau că CIA a folosit o serie de televizoare inteligente Samsung pentru a spiona.
La 25 mai 2018, în Uniunea Europeană a intrat în vigoare regulamentul GDPR, destinat protecției vieții private.