„Sunt spații de încălzit, multe ferestre, terase, echipamente. Ca atare, a trebuit să luăm în Biroul Permanent de astăzi măsuri pentru eficientizarea energetică și pentru reducerea risipei care generează facturi foarte mari. Consumăm ca un mic orășel aici, în Parlamentul României și, evident, concluzia a fost că va trebui să fim cu toții atenți la cum reușim să facem economie în această perioadă și cu banii Senatului. Nu facem nimic altceva ca instituție publică, decât ce face fiecare om chibzuit la casa lui”, a spus președinta Senatului.
Aceasta a precizat că au mai fost luate măsuri, recent, pentru reducerea consumului de energie.
„În ultimele șase luni, de exemplu, am înlocuit becurile vechi cu surse tip LED în proporție de 98% în Senatul României, ceea ce duce la o reducere cu 60% a consumului. De asemenea, s-au înlocuit instalațiile de aer condiționat, aparatele frigorifice, televizoarele”, a adăugat Alina Gorghiu.
Palatul Parlamentului, denumit în trecut Casa Poporului, este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume și are o factură lunară la curent de un milion de lei, adică 200.000 de euro, pentru consumul a 1 milion kw/h. Potrivit Digi24, clădirea are nu mai puțin de 120.000 de becuri.
Cele 27 de state membre UE, inclusiv România, vor trebui să îşi diminueze consumul net lunar de electricitate cu cel puţin 10%, dacă planul de măsuri conceput de Executivul comunitar va fi aprobat, a scris Bloomberg. Jumătate din cantitate ar trebui economisită în orele de vârf.
În acest context, potrivit surselor guvernamentale consultate de Libertatea, Executivul ia în calcul un program Rabla pentru becuri, inclusiv pentru populație.