Majoritatea stațiilor și rutelor suspendate se află în districtul Chaoyang, epicentrul focarului de la Beijing.

Cu zeci de cazuri noi pe zi, Beijingul încearcă să evite o carantină completă, mizând pe faptul că testarea în masă a populației va opri răspândirea virusului.

De asemenea, orașul cu 22 de milioane de locuitori a închis școli, precum și unele fabrici și clădiri rezidențiale în zone cu risc ridicat, iar oamenii au luat cu asalt magazinele pentru a face provizii în caz că se decretează carantină totală.

Douăsprezece din 16 districte din Beijing au efectuat a doua dintre cele trei runde de teste săptămâna aceasta, după ce alte trei etape de testare în masă au avut loc și săptămâna trecută.

Marți, orașul Zhengzhou din centrul Chinei, care găzduiește 12,6 milioane de oameni, a anunțat că impune muncă doar de la domiciliu și alte restricții pentru săptămâna viitoare. El se alătură astfel unui număr în creștere de localități care impun măsuri stricte, semn că „politica zero COVID” implementată de China din decembrie 2019 când virusul a apărut prima dată în Wuhan nu mai dă roade în condițiile actuale.

În Shanghai, nu există niciun orizont de timp în care restricțiile să fie ridicate. După mai bine de o lună, majoritatea oamenilor din cel mai mare oraș al Chinei continentale, care este și centrul financiar, încă nu au voie să-și părăsească locuințele.

Unii dintre cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai au beneficiat de o relaxare provizorie a măsurilor de precauție începând de duminică, atunci când s-a decis că doar un membru al unei gospodării are voie să iasă la o plimbare rapidă și la cumpărături la supermarketuri.

Potrivit celor mai recente date, Shanghai a găsit 63 de cazuri noi în afara zonelor aflate sub cele mai stricte restricții, sugerând că orașul are un lung drum de parcurs pentru a atinge obiectivul de a elimina cazurilor.

Autoritățile spun că politica zero-COVID urmărește să salveze cât mai multe vieți posibil, indicând milioanele de decese din afara Chinei, unde multe țări renunță la măsurile de precauție pentru a „trăi cu virusul”, chiar dacă infecțiile continuă să se răspândească.

 
 

Urmărește-ne pe Google News