„Această decizie subminează grav suveranitatea și interesele de securitate ale Chinei”, a declarat Ministerul chinez de Externe, precizând că se opune „ferm” acestei măsuri.
Casa Albă a anunțat vineri că dorește să trimită „bunuri și servicii” militare pentru a „oferi asistență Taiwanului” în valoare de 571 milioane de dolari (547 milioane de euro), cu o lună înainte de plecarea președintelui Joe Biden.
Biden aprobase deja un ajutor de 567 de milioane de dolari (543 de milioane de euro) în septembrie.
Vineri, Departamentul de Stat a declarat că a aprobat vânzarea de echipamente militare în valoare de 295 de milioane de dolari (282 de milioane de euro) către insulă.
Diplomații chinezi au condamnat această măsură ca fiind o încălcare a principiului „O singură Chină”.
Washingtonul a fost mult timp cel mai important aliat al Taipeiului și cel mai mare furnizor de arme al acestuia, fapt ce a înfuriat Beijingul, care revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său.
Din punct de vedere istoric, Statele Unite au menținut o politică de „ambiguitate strategică” cu privire la o posibilă intervenție militară în cazul în care Taiwanul ar fi atacat de China.
Noul ajutor „contrazice angajamentele serioase ale conducerii americane” de a nu sprijini „independența Taiwanului”, a reacționat Zhu Fenglian, purtătoare de cuvânt a Biroului pentru afaceri cu Taiwanul, un organism guvernamental chinez.
„Facem apel la Statele Unite să înceteze imediat să înarmeze Taiwanul și să trateze problema Taiwanului cu cea mai mare precauție”, a declarat ea, potrivit televiziunii de stat CCTV.
Beijingul a intensificat presiunea militară și politică asupra Taipeiului în ultimii ani, trimițând în mod regulat nave de război și avioane de luptă în zona din jurul Taiwanului.
China a efectuat săptămâna trecută o desfășurare navală masivă în apropierea apelor sale, făcând referire la „aproape 90 de nave”.
În ultimele cinci decenii, Statele Unite au vândut Taiwanului echipamente militare și muniții în valoare de miliarde de dolari, inclusiv avioane de luptă F-16 și nave de război.