Luna trecută a avut loc în sudul Rusiei prima etapă a exerciţiilor, mulți analişti fiind de părere că acestea reprezintă un semnal de avertizare lansat de Putin pentru a descuraja Occidentul.
Ministrul Apărării din Belarus, generalul-locotenent Viktor Krenin, a declarat că exerciţiile reprezintă o măsură proactivă pentru a „creşte disponibilitatea noastră de a folosi aşa-numitele arme de represalii”, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
„În prezent, mai mult ca oricând, suntem hotărâţi să răspundem oricăror ameninţări atât pentru ţara noastră, cât şi pentru uniunea statală între Rusia şi Belarus”, a mai spus el.
Acesta nu a precizat însă unde se desfăşoară exerciţiile sau ce tipuri de arme sunt folosite.
„Nu avem niciun scop să creăm tensiuni în problemele de securitate regională. Nu proiectăm ameninţări militare asupra ţărilor terţe sau asupra altcuiva”, a adăugat Krenin.
Ar produce un șoc în Occident
Putin şi Aleksandr Lukaşenko au anunţat anul trecut că Moscova îşi mută o parte din armele sale nucleare tactice în Belarus. Este vorba despre focoase concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, spre deosebire de armele strategice cu rază lungă de acţiune destinate să distrugă oraşe întregi inamice.
Unii analişti occidentali consideră că armele nucleare tactice au devenit și mai importante în strategia Moscovei de la începerea războiului din Ucraina, unde forţele sale convenţionale au luptat în primii doi ani.
În teorie, utilizarea unei astfel de arme ar putea produce un şoc în Occident, fără a provoca neapărat un război nuclear, deşi riscul de a declanşa o escaladare ar fi uriaş.
FOTO: Profimedia