Echipamente de construcție și o linie de mici piramide de beton antitanc, cunoscute sub numele de „dinți de dragon”, au fost observate la 10 kilometri de Gomel, un oraș situat la aproximativ 44 de kilometri de granița cu Ucraina, a precizat joi, 18 mai, Belaruski Hayun.
„Dinții de dragon” au fost folosiți pe scară largă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a opri înaintarea vehiculelor și infanteriei inamice.
Montarea lor în Belarus – un aliat fidel al Rusiei, care a permis trupelor Moscovei să invadeze Ucraina de pe teritoriul său în februarie 2022 – vine înaintea iminentei contraofensive ucrainene pe scară largă.
Președintele belarus Alexandr Lukașenko a catalogat săptămâna aceasta contraofensiva ucraineană drept „dezinformare”.
„Nu există o «contraofensivă», din punctul meu de vedere, și nu poate exista. Este pur și simplu o nebunie”, a declarat Lukașenko joi, la o reuniune a Adunării Parlamentare a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO).
Armata belarusă organizează exerciții teritoriale în regiunea Gomel în perioada 11 mai-2 iunie.
Forțele ruse au început să instaleze în mod activ linii defensive după contraofensiva reușită a Ucrainei din toamna anului 2022, în urma căreia Kievul a recucerit zone întinse din nord-estul și sudul țării, care fuseseră ocupate de trupele ruse invadatoare.
În septembrie, mercenarii organizației paramilitare ruse Wagner (PMC) au început să construiască fortificații în regiunea estică Donețk, zonă în care ofensiva Rusiei se concentrează de luni de zile.
Această „linie” trebuia să se întindă spre est de la granița ruso-ucraineană, până la Kremennoye, și apoi spre sud, până la Svetlodarsk. CNN a relatat că o linie de această lungime ar avea aproximativ 217 kilometri.
În plus, armata rusă a construit fortificații defensive de-a lungul malului stâng al râului Nipru, unde forțele ruse s-au retras după ce au fugit din Herson.
Construcția „dinților de dragon” a fost anunțată și de guvernatorii regiunilor de frontieră ale Rusiei cu Ucraina, inclusiv de guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!