Belarus se pregătește să își trimită militarii în Ucraina pentru a susține invazia rusească încă de luni, a declarat un oficial SUA citat de Washington Post.
„Este foarte clar că Minskul este acum o extensie a Kremlinului” a spus oficialul administrației de la Casa Albă, care a vorbit sub acoperirea anonimatului.
Avertismentele privind intervenția Minskului alături de Moscova în Ucraina s-au intensificat în ultimele zile, pe măsură ce războiul pare că se apropie de o fază decisivă.
Liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, i-a promis totuși lui Volodimir Zelenski, duminică, că nu va trimite trupe până când rezultatele negocierilor de pace de luni nu vor fi clare. Delegația rusă și cea ucraineană se întâlnesc în cursul zilei de luni lângă râul Prpiat, la graniță.
„Nu putem decât să sperăm că Lukașenko se va ține de cuvânt”, a spus ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.
Semnalele primite de Kiev nu arătau însă bine. O notă trimisă diplomaților SUA și UE de adjuncta ministrului apărării ucrainean, Alina Frolova, avertizat în aceeași zi că trupele speciale belaruse urcă deja în avioane. Ea a spus că forțele ar putea ateriza la Kiev și Jîtomîr.
Duminică noapte, presa ucraineană prelua poziția Bysol, ONG bielorus fondat pentru ajutorarea victimelor represiunilor lui Lukașenko, care anunța că armata din Belarus ar putea intra în Ucraina la ora 5 dimineață.
În acest sens, alte surse din Belarus au filmat avioane de luptă bieloruse pregătite să intre în Ucraina.
Într-un video postat pe Telegram de Serviciul de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina, acestea pot fi văzute zburând în direcția țării vecine la Jlobin (sud-estul țării, aproape de Gomel).
Fără să trimită deocamdată trupe, Belarusul este deja implicat în invazia Ucrainei. Grosul trupelor ruse care se îndreaptă acum spre Kiev au intrat în Ucraina din Belarus, acolo unde se aflau încă din ianuarie, pentru „exerciții militare”. Apoi, oficialii de la Kiev au subliniat că mai multe rachete au fost lansate de Rusia spre Ucraina din Belarus.
Aliat necondiționat al Moscovei, după ce regimul Lukașenko a cerut ajutorul lui Putin ca urmare a revoltei postelectorale care îi amenința scaunul, Belarusul a votat duminică și o modificare a Constituției.
Referendumul care a avut loc duminică s-a încheiat cu aprobarea modificării Constituției țării, care îi permite să găzduiască arme nucleare rusești pe teritoriul său, într-un moment în care fosta republică sovietică a devenit o rampă pentru trupele ruse care ataca Ucraina, relatează Reuters.
Anunțul privind rezultatul referendumului a fost difuzat de agențiile de presă ruse, care au citat Comisia electorală centrală din Belarus.
Niciun observator independent nu crede însă în corectitudinea rezultatului însă.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia