Belarusul și Rusia au convenit să desfășoare o forță militară comună, a anunțat luni Aleksandr Lukașenko, în cadrul unei reuniuni pe probleme de securitate. El a subliniat că formarea grupului comun de luptă a început deja de două zile.
Liderul de la Minsk a invocat „agravarea situației de la frontiera vestică” și a acuzat Kievul, dar și statele NATO, că intenționează să lanseze un atac asupra Belarusului.
Andrei Kartapolov, președintele comisiei pentru Apărare din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, a declarat tot luni că nu este necesar ca trupele belaruse să participe la „operațiunea militară” din Ucraina. Kartapolov a adăugat că defășurarea comună de forțe are mai degrabă rolul de a oferi o asigurare „fraților” din Belarus.
Forțele armate ale Minskului nu s-au implicat deocamdată activ în războiul împotriva Ucrainei. Trupele ruse au folosit însă Belarusul ca punct de pregătire pentru invazia din 24 februarie, trimițând trupe și echipamente în nordul Ucrainei de la bazele din Belarus.
Pasul anunțat de Lukașenko ar putea schimba această situație. Președintele belarus nu a specificat dacă forțele armate ale țării sale ar putea intra în mod activ în război, spunând în schimb că scopul mobilizării este de a preveni un conflict pe teritoriul Belarusului.
„Fără a agrava situația, vreau să înțelegeți: dacă vreți pace, trebuie să vă pregătiți pentru război. Nu trebuie să-i lăsăm să ne tragă în război. Aceasta este sarcina noastră principală. Nu ar trebui să existe niciun război pe teritoriul Belarusului. Iar noi, militarii, trebuie să luăm toate măsurile pentru ca acest lucru să nu se întâmple”, a declarat șeful statului.
Pentru a justifica pasul făcut, Lukașenko a anunțat că Ucraina intenționează să lanseze un atac asupra Belarusului, o acuzație pe care Kievul a respins-o deja.
„Am spus deja că Ucraina nu doar contemplă, ci planifică lovituri pe teritoriul Belarusului. Bineînțeles, ucrainenii nu au deloc nevoie de acest lucru. De ce ar avea nevoie să deschidă un al doilea front la granița noastră? Aceasta este o nebunie din punct de vedere militar”, a spus Lukașenko.
„Cu toate acestea, procesul a început. Ei sunt împinși de stăpânii lor să declanșeze un război împotriva Belarusului pentru a ne atrage în conflict”, a mai declarat liderul de la Minsk, citat de Belta.
Președintele belarus a mai spus că statele NATO iau de asemenea în calcul un atac asupra țării sale, acuzațiile sale vizând în mod special Polonia.
Desfășurarea comună de forțe presupune un număr mic de militari ruși, a declarat Lukașenko.
„Ultimul lucru de care (rușii) au nevoie este un alt conflict. Știți că au destule probleme. Prin urmare, nu ar trebui să ne așteptăm la un număr mare din partea forțelor armate ruse. Dar vor fi mai mult de 1.000 de persoane”, a declarat Lukașenko, potrivit Belta.
Anunțul lui Lukașenko a venit la puțin timp după ce Serviciul de informații al Apărării din Ucraina a avertizat că Rusia presează Belarusul să se alăture războiului.
„Vedem că Federația Rusă ia măsuri pentru a forța conducerea Belarusului să intre într-un război deschis”, a declarat Vadim Skibițki, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, pentru televiziunea publică ucraineană, potrivit Jerusalem Post.
„Au loc în mod constant întâlniri între Vladimir Putin și Alexander Lukașenko, unde se discută această problemă, iar Putin încearcă să îl convingă pe Lukașenko să ia această decizie”, a spus oficialul.
„Până în prezent, potrivit serviciilor de informații militare ale Ucrainei, șase batalioane sunt concentrate în apropierea graniței noastre. Acestea sunt batalioane mecanizate, batalioane de trupe aeropurtate ale așa-numitului comandament al forțelor pentru operațiuni speciale”, a adăugat Skibițki.
Șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andrii Iermak, a declarat luni că Ucraina este pregătită pentru orice potențial atac din partea Belarusului, scrie publicația Kyiv Independent.
În același timp, Franak Viacorka, principalul consilier al liderei opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia, a îndemnat comentatorii la moderație, afirmând că rolul pe care trupele Minskului l-ar putea juca în război nu trebuie exagerat.
https://twitter.com/franakviacorka/status/1579423051904856064?ref_src=twsrc%5Etfw
„Să nu exagerăm rolul pe care trupele belaruse l-ar putea juca în războiul din Ucraina. Ele nu sunt calificate, nu sunt echipate și nu sunt motivate. Nu vor reprezenta o amenințare pentru armata ucraineană. Scopul principal al lui Lukașenko și Putin este de a distrage atenția armatei Ucrainei și de a crea presiune la granița de nord”, a scris Viacorka pe Twitter.