Semnat pe 24 mai, decretul a fost publicat miercuri pe site-ul oficial de informaţii juridice al acestei foste republici sovietice, vecină atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina.

Deși nu este implicat direct pe teren în Ucraina, Belarus a permis însă Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a lansa invazia din februarie 2022.

În decembrie 2007, Rusia şi-a suspendat unilateral participarea la tratatul TCFE din 1990, care limitează efectivele şi echipamentele – tancuri, avioane, artilerie – de la Atlantic până la Urali şi care prevede schimburi de informaţii şi inspecţii reciproce.

Moscova a apreciat atunci că tratatul este anacronic şi şi-a explicat decizia prin refuzul ţărilor occidentale semnatare, în special ale statelor membre NATO, de a ratifica noua versiune a tratatului, adoptată în 1999 la Istanbul.

Potrivit Rusiei, aceste ţări au pus drept condiţie pentru ratificarea acesteia respectarea acordurilor separate privind retragerea trupelor ruse din Transnistria şi din republicile separatiste georgiene.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în mai 2023, retragerea oficială a Federației Ruse din Tratatul TCFE.

După realegerea sa contestată în 2020, Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere în Belarus timp de aproape trei decenii, s-a apropiat considerabil de Moscova, care oferă sprijin financiar, diplomatic şi militar regimului său.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News