Anunțul privind rezultatul referendumului a fost difuzat de agențiile de presă ruse, care au citat Comisia electorală centrală din Belarus. Potrivit acestora, 65,2% dintre participanții la vot au votat pentru. Rezultatul nu este unul surprinzător, subliniază Reuters, având în vedere controlul strict asupra țării sub regimul președintelui Alexander Lukashenko.

Astfel, noua Constituție din Belarus ar putea duce la găzduirea armelor nucleare rusești, fiind pentru prima oară de la căderea URSS când țara are din nou arme nucleare pe teritoriul său.

În urma consultării, va fi eliminat articolul 18 din Constituția Belarusului care garantează neutralitatea nucleară a țării încă de la independența sa față de Uniunea Sovietică, din august 1991.

Totodată, modificarea va consolida puterile Adunării Populare din Belarus, un corp de elite proguvernamentale. Conform amendamentelor propuse, adunarea va deveni cel mai puternic „organ reprezentativ” și va putea demite și alege judecători. Organismul va avea și puterea de a-l înlătura pe președintele țării.

Aceasta a fost a treia serie de modificări aduse Constituției din Belarus de la preluarea mandatului de Lukașenko, în 1994.

Modificarea Constituției crește însă tensiunile, în contextul în care preşedintele Aleksandr Lukaşenko susţine agresiunea militară a lui Vladimir Putin în Ucraina, după ce anterior a jucat un rol de mediator între cele două țări vecine.

Occidentul a spus deja că nu va recunoaște rezultatele referendumului.

Referendumul a fost marcat de manifestații împotriva războiului în mai multe orașe și momente tensionate. Cel puțin 290 de persoane au fost reținute, au declarat activiștii pentru drepturile omului. Protestele s-au stins în mare parte în Belarus, după ce Lukașenko a lansat o represiune violentă împotriva disidenței.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News