El a atras atenția că Polonia trebuie să fie pregătită, întrucât „această problemă va dura câteva luni”.

„În prezent, o metodă uşor diferită a fost adoptată de către migranţi şi serviciile belaruse. Mai multe grupuri mici de migranţi încearcă să treacă frontiera în numeroase locuri”, a declarat oficialul polonez.

Ministrul a precizat că atacurile cu pietre și gaze lacrimogene desfășurate de un grup de migranți au fost dirijate „fără nicio îndoială, de serviciile belaruse”.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat vineri pentru BBC că este „absolut posibil” ca forţele sale să fi ajutat persoane să treacă în UE, dar a negat că ar fi orchestrat operaţiunea.

„Noi suntem slavi. Avem inimă. Trupele noastre ştiu că migranţii se duc în Germania. Poate că unii i-au ajutat”, a declarat el. „Dar eu nu i-am invitat aici”.

Vineri, comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovici, a cerut stoparea retrimiterii controversate de migranţi de către Polonia spre Belarus.

„Am ascultat personal relatările înspăimântătoare despre suferinţele persoanelor disperate care au petrecut săptămâni, chiar luni în condiţii sordide şi extreme, în frigul şi umiditatea pădurilor, din cauza acestor retrimiteri”, a declarat ea într-un comunicat.

7.000 de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, se află încă în Belarus, dintre care aproximativ 2.000 la granița de lângă Bruzgi, potrivit guvernului Belarus.

UE a dat vina pe Belarus pentru producerea crizei la granița de est a blocului, susținând că guvernul de Minsk a deschis porțile în fața valului mare de oameni disperați să fugă dintr-o regiune asediată de război, șomaj și instabilitate. Oficialii UE l-au numit un „război hibrid”, despre care, spun ei, este menit să pedepsească Polonia, pentru că i-a luat pe oponenții politici ai lui Lukașenko, și cu scopul de a presa blocul comunitar să ridice sancțiunile împotriva Belarusului.

Cel puțin nouă persoane au murit la graniță în ultimele săptămâni, multe din cauza hipotermiei.

Urmărește-ne pe Google News