„Gripa s-a întors deja de ceva vreme în țara noastră, dar acum sunt îndeplinite toate criteriile pentru a putea vorbi despre o epidemie de gripă”, a transmis institutul, explicând că o „creștere clară” a numărului de cazuri de gripă a fost observată în rândul medicilor generaliști, precum și în testele de laborator și în numărul de spitalizări.
Pe lângă virusul gripal, în prezent circulă virusul bronșiolitei, coronavirusul și alte virusuri respiratorii care pot provoca aceleași simptome, a adăugat institutul.
„Acum vedem la fel de mulți pacienți cu gripă în spitalele noastre ca și pacienți COVID”, a spus Steven Van Gucht, virusolog la Sciensano. „Dar este foarte posibil ca numărul pacienților spitalizați cu gripă să devină majoritar”.
Sectorul medical se confruntă deja cu dificultăți din cauza numărului mare de cazuri, iar experții spun că situația s-ar putea înrăutăți. Vârful epidemiei este așteptat în trei sau patru săptămâni, potrivit lui Van Gucht, care a îndemnat populația să se vaccineze antigripal.
Sezonul de gripă din Europa a sosit mai repede decât înaintea pandemiei de COVID, iar internările la spital din cauza bolii au crescut din octombrie.
Alte țări, precum Germania și Slovacia, au declarat deja epidemie de gripă și se așteaptă ca mai multe state să facă acest lucru. Printre ele se numără și România, care ar putea declara epidemie de gripă joi, potrivit afirmațiilor ministrului sănătății, Alexandru Rafila.
Mâine, 5 ianuarie, ar fi a treia săptămână de creștere susținută a cazurilor, astfel, conform procedurii, poate fi declarată epidemie de gripă în România. Dacă va fi așa „nu se introduc restricții” pentru populație, spune Rafila, ci se iau măsuri în spitale.