„Am contactat AstraZeneca și am întrebat dacă este posibil să folosim dozele în plus, dacă există vreunele”, a anunțat miercuri ministrul flamand pentru protecție socială Wouter Beke. Acesta a precizat că „dacă le putem obține, le vom folosi în strategia noastră”.
De asemenea, ministrul a precizat că a fost informat că AstraZeneca analizează cererea, dar că așteaptă decizia de astăzi a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA)privind siguranța vaccinului produs de britanici.
Dirk Ramaekers, șeful strategiei de vaccinare a Belgiei, a declarat că livrările AstraZeneca vor continua cum a fost stabilit și că fiecare stat membru al UE va primi prin urmare numărul de vaccinuri care i-a fost alocat.
A precizat că în momentul „când o țară își suspendă campania în cazul unui vaccin anume și apoi decide să readministreze vaccinul, încrederea publică în acest vaccin va fi mult mai scăzută. Așadar, există o probabilitate că odată cu repornirea campaniilor în alte țări va fi mai dificil pentru acestea să administreze vaccinurile AstraZeneca”.
Belgia cere preluarea acestor vaccinuri. În acest fel vom putea accelera campania noastră de vaccinare și, prin urmare, atinge ținta noastră de vaccinări mai repede
Dirk Ramaekers, șeful strategiei de vaccinare a Belgiei:
Mai multe țări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca
Mai multe țări, printre care Franța, Germania, Italia și Spania, au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca, după apariția unor cazuri de tromboză printre persoanele vaccinate, până la o decizie a EMA. Însă suficiente țări ale blocului comunitar au ales să meargă mai departe cu imunizarea.
Directoarea executivă a EMA a declarat că își menține poziția potrivit căreia beneficiile vaccinului AstraZeneca întrec riscurile, dar a subliniat că experții agenției UE vor formula joi o concluzie privind cazurile de tromboză raportate în Europa.
La rândul său, AstraZeneca a spus că a analizat cazurile a peste 17 milioane de oameni care au fost imunizați cu serul său anti-COVID și ancheta nu a dezvăluit nici o dovadă privind riscul crescut de formare a cheagurilor de sânge.
Autoritățile române au anunțat, luni seară, că au decis să continue campania de vaccinare cu serul AstraZeneca, în urma unei ședințe a Comitetului de Vaccinare. În România, aproape 239.000 de oameni s-au imunizat cu acest ser până acum.