Potrivit datelor oficiale publicate de Sciensano, organismul care oferă consultanță științifică Guvernului belgian pe tema COVID-19, media cazurilor confirmate în rândul persoanelor cu vârsta de până la 19 ani a crescut cu 75% după începerea școlii. 

În perioada vacanței erau 87 de cazuri zilnic, iar în primele două săptămâni din septembrie s-au înregistrat, în medie, 152 de cazuri pe zi.

De la 1 septembrie, data începerii noului an școlar, autoritățile belgiene au avizat deja închiderea completă, pentru 14 zile, a șase școli.

Propagarea rapidă a virusului a dus și la închiderea altor zeci de clase, acolo unde au fost confirmate mult de două cazuri de elevi infectați.

Reguli neclare pentru închiderea școlilor

Elevi la o școală din Izel, Belgia | Foto: EPA

Pentru închiderea în întregime a școlilor, regulile nu sunt însă foarte clare: sunt necesare mai multe focare, adică mai multe clase trimise în carantină, dar nu se precizează câte.

Focarele din cancelariile profesorilor pot conduce însă direct la închiderea respectivelor unități de învățământ.

Deși acest scenariu rămâne excepțional, el a fost deja aplicat mai multor instituții de învățământ. Cele mai multe cazuri de școli puse în carantină se află la Bruxelles și nu au fost închise din cauza elevilor, ci a profesorilor detectați cu noul coronavirus.

Școala comunală numărul 16 din Schaerbeek, un cartier popular din capitala Belgiei, a fost închisă miercuri, după ce cinci cadre didactice au fost testate pozitiv.

DSP-ul belgian are și el probleme cu răspunsul la telefon în weekend

La fel ca în cazul DSP-urilor din România, unde activitatea e redusă sau chiar întreruptă în weekend, belgienii au reclamat că instituția care asigură programele de sănătate în școli nu este accesibilă la finalul săptămânii.

Jurnaliștii de la Le soir dau exemplul unei școli din Ohain, aflată regiunea francofonă Lasnes, unde autoritățile locale au decis punerea în carantină a instituției, după ce un singur profesor fusese confirmat cu COVID, dar cum totul s-a întâmplat în weekend, nu au reușit să contacteze serviciul pentru promovarea sănătății în școli.

O altă școală comunală, Sibret (Vaux-sur-Sûre), a fost închisă după descoperirea de copii infectați în fiecare clasă. ”Grădinița a fost deja închisă săptămâna trecută. La începutul acestei săptămâni, am descoperit focare în fiecare clasă din ciclul primar”, a declarat Yves Besseling, primarul din localitate, citat de Le soir.

Cristina Flueraș, profesoară la Bruxelles, despre problemele întâmpinate la catedră în pandemie

Cristina Flueraș predă muzica la mai multe școli din Bruxelles | Foto: Facebook

Cristina Flueraș, profesoară de muzică la mai multe școli din capitala Belgiei, aflată la început de carieră, a explicat pentru Libertatea că situația din școli este privită de autorități cu atenție, dar nu cu panică.

”Deși s-au descoperit cazuri la o școală unde predau, nu s-a creat panică. O clasă a fost închisă luni, pentru că s-au confirmat 6 cazuri. Copiii au stat la ore până la ora 12, când au fost trimiși acasă. Celelalte clase și-au continuat activitatea”, spune profesoara.

Nu a existat nicio polemică pentru că s-a ținut școala deschisă. Regula este: la un caz confirmat, se pune în carantină elevul și contactele directe (colegul de bancă și cei cu care a mâncat în recreație). La două cazuri confirmate, se închide clasa. Elevii aflați în așteptare de rezultate se izolează. Cei care au fost în contact cu acesta pot veni la școală.

Cristina Flueraș:

Profesoara română a detaliat regulile pentru școli și seamănă, desigur cu cele din România: protocol strict la începutul și finalul orelor, gel dezinfectant în clase, elevii, așezați pe locuri prestabilite. Și, desigur, portul măștii este obligatoriu.

”Masca este obligatorie. Ea trebuie sa acopere și gura, și nasul. Și aici e baiul… Cred ca am repetat «masca peste nas, vă rog!» de atâtea ori, încât a devenit un refren. Majoritatea copiilor respectă regula, mai ales cei micuți (10-13 ani). Cei mai mari îmi spun adesea că oricum beau apa din aceeași sticlă, în pauză. Dar ascultă dacă le spun, și își pun masca”, mai spune Cristina Flueraș.

Masca, o problemă și pentru elevi,
și pentru profesori

Cristina Flueraș ne povestește și cât de complicate au devenit orele după ce purtarea măștilor a devenit obligatorie de ambele părți ale catedrei.

Din cauza măștii, elevii repetă o întrebare în medie de 5 ori. Degeaba le spui să articuleze că tot la fel îți repetă. Sfârșești prin a bălmăji un oui și a schimba subiectul. Credeam că mi se întâmplă doar mie, nativă în română. Dar toți colegii mei francofoni pățesc același lucru. Facem cum putem, e important să oferim o continuitate. Celulele de abandon școlar și centrele psiho-medico-sociale au primit întăriri anul acesta.

Cristina Flueraș:

Măsurile de protecție sunt mai greu de aplicat în cancelarii

De ce apar atât de multe cazuri de profesor infectați? Profesoara de muzică susține că măsurile de protecție sunt mult mai greu de respectat în cancelarii.

”În cancelarie, îți dai jos masca atunci când vrei să mănânci sau să bei. Dar de cele mai multe ori, o dăm jos imediat ce ne așezăm. Ca să mai respirăm… e foarte obositor să ții cursul, să articulezi și să vorbești cu masca pe față. Când mâncăm, nu păstrăm distanța de 1,5 metri, sălile nu sunt prevăzute pentru așa ceva. Faptul că s-au instituit recreații decalate între clase triază un pic fluxul de profesori care intră în cancelarie în același timp”, ne-a declarat Cristina Flueraș.

 
 

Urmărește-ne pe Google News