Spitalul Militar „Regina Astrid” din Bruxelles, în cadrul căruia funcționează unul dintre cele mai renumite centre pentru mari arși din Europa, era pregătit astăzi să-l primească pe medicul român Cătălin Danciu, rănit grav în incendiul care s-a produs, sâmbătă seara, la secția ATI de la Spitalul Județean Piatra Neamț.

Toată clinica aștepta azi dimineață pacientul din România. Inclusiv recepționera care ne-a făcut legătura cu medicul de gardă știa de cazul medicului român care a sărit în foc să-și salveze pacienții

Medicul de gardă a precizat, pentru Libertatea, că se luaseră toate măsurile necesare pentru primirea pacientului, s-a pregătit un pat și că primul pas va fi evaluarea sa. Medicul român are arsuri pe 40% din suprafaţa corpului după ce a încercat să salveze din flăcări pacienţi care erau internaţi în stare critică, cu Covid-19. Doctorul belgian a explicat apoi că nu poate oferi mai multe detalii, pentru că sunt informații cu caracter privat, iar spitalul este militar, cu reguli stricte de comunicare.

Belgienii se plâng că nu au primit din timp dosarul pacientului

Surse din cadrul spitalului belgian, care au acces la dosarul medicului de la Piatra Neamț, s-au plâns însă de faptul că partea română a întârziat transmiterea dosarului medical întocmit pentru Cătălin Danciu. „Nu este foarte profesional, asta vă pot spune cu siguranță”, au precizat sursele.

Una dintre informațiile ajunse la medicii belgieni era rezultatul testului COVID. „Avem rezultatul, dar asta doar pacientul poate să comunice presei”.

„S-a făcut o excepție. Avem o presiune imensă asupra întregului spital din cauza infecțiilor COVID. Dar pacientul va avea toată atenția specialiștilor din Centru pentru arsuri grave”, au mai declarat sursele citate care au amintit și de colaborarea avută cu partea română în cazul Colectiv.

Mai multe victime ale incendiului din 2015 de la Colectiv au fost tratate cu succes la Spitalul Militar Regina Astrid.

Medicul Cătălin Danciu a ajuns în Belgia la bordul unui avion C-27J Spartan al Forţelor Aeriene Române, cu asistenţă medicală specializată asigurată de o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi SMURD Bucureşti.

Aeronava a decolat de la Otopeni duminică dimineaţă, la ora 7.30. În cursul nopții de sâmbătă, medicul fusese transportat de la Piatra Neamţ la aeroportul Iași de o unitate SMURD, iar de aici a fost preluat cu o aeronavă militară şi transportat la Spitalul Floreasca din Bucureşti. 

Premierul Ludovic Orban a explicat, la finalul reuniunii celulei de criză de la Ministerul Afacerilor Interne, și de ce medicul a fost transferat de la Piatra Neamț la Iași, apoi la București, de unde este transportat în Belgia. 

„Nu este vorba de o plimbare. În condiţii de noapte, neexistând un heliport, deplasarea cu elicopterul nu era posibilă, s-a ales soluţia de a fi deplasat în condiţii cât se poate de sigure cu personal medic urgentarea şi cu asistent medical până la aeroportul din Iaşi, de acolo a fost deplasat până în Bucureşti cu avionul militar, însoţit de o echipa SMURD care îi evaluează şi monitorizează starea de sănătate, la spitalul Floreasca este o echipă pregătită, personal am vorbit cu managerul spitalului, este o echipă pregătită să îi facă evaluarea, pregătirea”, a declarat Orban.

Șeful Guvernului a spus totodată că transferul în Belgia nu se putea face „peste noapte” și că nu a fost deloc ușor să obțină acordul de la Bruxelles, pentru că toate transferurile din străinătate sunt blocate din cauza pandemiei. Belgia este una dintre țările europene cu o rata foarte ridicată de infectare.

„Internarea la Spitalul Militar Regina Astrid din Belgia nu se poate face peste noapte cum vrem noi. Internarea se face pe baza solicitării formulate de o echipă după un anumit interval de timp pentru că trebuie pregătit locul unde va fi internat, ori lucrurile astea nu se fac… Am văzut ca mulţi exprimă puncte de vedere

Ludovic Orban, prim-ministrul României:

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a declarat că s-a făcut o excepţie pentru România pentru că în această perioadă nu se acceptă transferuri din străinătate.   „Se face o excepţie pentru noi, pentru că în perioada asta nu se accepta sosiri din afară.”, a mai declarat ministrul Sănătăţii, pentru Libertatea.

Urmărește-ne pe Google News