„Belgia pierde controlul asupra celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus și este foarte aproape de a fi copleșită de un „tsunami” de noi infecții”, a declarat ministrul sănătății, Frank Vandenbroucke.

„Cea mai periculoasă situație din Europa”

El spune că belgienii trebuie să-și modifice radical comportamentul și a descris situația din Valonia francofonă din sud și din capitala țării, Bruxelles, ca fiind „cea mai gravă și, prin urmare, cea mai periculoasă din toată Europa”.

„Suntem cea mai afectată regiune din toată Europa. Suntem cu adevărat aproape de un tsunami pentru că nu mai putem controla ceea ce se întâmplă. În prezent, o putem face, dar cu dificultăți enorme și cu mult stres”, declară Frank Vandenbroucke.

Dacă vor continua să crească noile cazuri de infectări, numărul spitalizărilor va fi de așa natură încât va trebui să amânăm din ce în ce mai multe îngrijiri pacienților care nu au Covid-19, ceea ce este, de asemenea, foarte periculos.

Guvernul are un singur mesaj către public: protejează-te, protejează-i pe cei dragi, pentru a nu fi contaminat”, spune oficialul de la Bruxelles.

Britanicii dădeau Belgia drept exemplu al luptei cu pandemia

Belgia fusese dată drept exemplu, nu mai departe de luna trecută, e secretarul de sănătate din Marea Britanie, Matt Hancock, ca model al modului de abordare a celui de-al doilea val de infecții, după ce numărul a fost menținut scăzut în luna august. Hancock a sugerat că politica belgiană de limitare a interacțiunilor oamenilor în cadrul unor „bule sociale” mici a fost eficientă, întrucât a încercat să convingă publicul britanic de utilitatea „regulei celor șase” din Marea Britanie.

Cu toate acestea, cifrele din Belgia au crescut din septembrie, pe măsură ce adulții s-au întors la muncă și elevii s-au întors la școală după vacanța de vară. Între 9 și 15 octombrie, au fost raportate în medie 7.876 de noi infecții pe zi, o creștere de 79% față de săptămâna precedentă. Marțea trecută au fost identificate 12.051 noi infecții, marcând „cel mai mare număr de infecții înregistrate într-o singură zi de la începutul pandemiei”, a declarat Steven Van Gucht, purtătorul de cuvânt al Centrului de criză Covid din Belgia. „Am trecut de 10.000 de infecții miercuri, 14 octombrie, cu 10.932 de cazuri confirmate într-o singură zi”, a spus oficialul.

Toate localurile sunt închise, iar noaptea este carantină

Ultimele restricții ale guvernului belgian au intrat în vigoare luni, incluzând încă o reducere a numărului de persoane permise în „bulele sociale”, o modalitate prin care guvernul a încercat să evite o altă blocare completă a țării.

Este permis un „contact restrâns” în afara unei gospodării. Patru oaspeți, care pot fi schimbați la fiecare două săptămâni, pot vizita casele dacă păstrează o distanță între ei. De luni, timp de patru săptămâni, toate barurile și restaurantele vor fi, de asemenea, închise. Vânzarea de alcool va fi interzisă după ora 20:00 și va fi impusă o carantină între miezul nopții și ora 05:00.

Situația actuală este mult mai gravă față de debutul pandemiei

Noul prim-ministru belgian, Alexander De Croo, a declarat vineri că situația cu care se confruntă țara este „mai gravă” decât în ​​martie înainte de primul blocaj la nivel național. În culise, guvernul fusese dat peste capt de variantele de reducere a numărului crescând de infecții. Dar Vandenbroucke, cu sprijinul primului ministru, a convins în cele din urmă scepticii din guvern că ieșirile la restaurant, baruri, discoteci au alimentat criza.

„Principalul lucru este comportamentul oamenilor”, a spus Vandenbroucke. „Trebuie să înțeleagă că trebuie să se protejeze pe ei înșiși și pe cei dragi, prin urmare să respecte distanța, să poarte masca dacă nu există distanță, să limiteze numărul de contacte. Acest lucru este esențial. Pot doar să repet: virusul nu este vina nimănui, așa că să nu-i facem pe unul sau pe celălalt să se simtă vinovați. Dar acum, schimbarea acestei situații este responsabilitatea tuturor ”.

„Sistemul se află sub o persiune fără precedent”

Guvernul s-a confruntat, de asemenea, cu critici legate de sistemul său de monitorizare a bolnavilor și de numărul mare de persoane care caută un test, fapt care a dus la întârzieri nepermis de mari în aflarea rezultatelor. Primarul din orașul Namur, Maxime Prévot, spune că există în mod clar o problemă astăzi în ceea ce privește testarea și cu atât mai mult în ceea ce privește monitorizarea. „Nu este una eficientă. Avem cozi interminabile de oameni de testat, apoi așteptăm zile în șir pentru a obține rezultatele”, spune edilul.

Ministrul valon al sănătății, Christie Morreale, a recunoscut că sistemul se află sub o presiune fără precedent. „Laboratoarele lucrează la viteză maximă. Belgia este una dintre țările UE care testează cel mai mult, dar la un moment dat, când sunt prea mulți pacienți, sistemul se fisurează”.

Între 11 și 17 octombrie au existat în medie 233,9 internări zilnice la spital, o creștere de 96% față de săptămâna precedentă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News