Consilierul științific al guvernului italian Franco Locatelli a anunțat într-o conferință de presă că s-a decis „recomandarea utilizării de preferință persoanelor cu vârsta peste 60 de ani” a vaccinului AstraZeneca.
Belgia rezervă vaccinul pentru cei de peste 55 de ani
Guvernul belgian a anunţat că va rezerva vaccinul de la AstraZeneca pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani, după ce Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat astăzi că există o legătură cauzală între apariția trombozelor și vaccinarea cu AstraZeneca, scrie The Guardian.
Ca urmare a discuţiilor oficialilor de la EMA, Guvernul belgian a afirmat că va impune restricţia pentru o lună.
”Pe baza unor avize ştiinţifice recente, miniştrii belgieni ai sănătăţii au decis să înlocuiască (vaccinul) AstraZeneca cu alte vaccinuri pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani; pentru persoanele cu vârsta de 56 de ani şi mai mult, toate vaccinurile vor continua să fie administrate”, au indicat într-un comunicat autorităţile sanitare belgiene, potrivit Agerpres.
În Belgia, doar 12,4% dintre cei cu vârste între 50 şi 59 de ani au primit prima doză de vaccin şi proporţia scade la 10,6% pentru cei cu vârste cuprinse între 25 şi 49 de ani.
Decizia autorităților belgiene vin în contextul în care EMA a confirmat miercuri că există o posibilă legătură între vaccinarea cu AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge, pe care le consideră acum efecte adverse ale serului.
EMA a recomandat însă încă o dată tuturor țărilor UE să continue imunizarea cu AstraZeneca, pentru că efectele adverse sunt foarte rare, iar beneficiile inoculării cu acest ser depășesc riscurile.
Directoarea executivă a EMA Emer Cooke a spus că autoritatea nu a putut identifica cauza coagulării sângelui, care a fost în mare parte la femei cu vârste sub 60 de ani.
Ce țări din Europa au decis suspendarea vaccinării cu AstraZeneca la anumite categorii de vârstă
La sfârșitul lunii martie, Danemarca și Norvegia au decis să mențină decizia suspendării vaccinărilor cu AstraZeneca până pe 15 aprilie.
Marea Britanie a transmis, miercuri, că cetățenii cu vârste între 18 și 29 de ani vor primi o alternativă la vaccinul AstraZeneca, acolo unde este posibil.
Decizia a venit după ce agenția de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a confirmat 79 de cazuri de cheaguri de sânge, unele la creier, dintre care 19 au fost fatale.
Oficialii britanici au explicat restricția de vârstă spunând că tinerii au un risc puțin mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge decât persoanele vârstnice.
Suedia a decis să rezume imunizările cu AstraZeneca, dar doar pentru persoanele de peste 65 de ani. Autoritățile au explicat că decizia a fost luată deoarece au vrut să prioritizeze vaccinarea vârstnicilor, dar și pentru că trombozele au apărut în special la persoanele sub 55 de ani.
O măsură similară celei din Suedia a fost luată și de Finlanda.
Germania a suspendat pe 30 martie vaccinarea cu AstraZeneca pentru persoanele sub 60 de ani, după înmulțirea cazurilor de tromboembolism la persoanele imunizate cu acest ser.
Pe 3 aprilie, Olanda a decis suspendarea temporară a administrării vaccinului anti-COVID produs de AstraZeneca la persoanele sub 60 de ani, după decesul unei femei care fusese imunizată cu acest ser.
Foto: Epa