Trei soldați ruși din Osetia rătăcesc pe străzile necunoscute pe lângă catedrala „Schimbarea la Față”. Par nesiguri pe picioare, poate sunt obosiți sau poate băuți. Din februarie au luptat în Ucraina ca parte a forței de invazie. Aceștia erau staționați în satul Veliki Prohodi, chiar la nord de Harkov, când a venit mesajul să fugă înapoi urgent în Rusia, săptămâna trecută.
„Ce putem spune? Un ordin este un ordin. Nu am avut de ales”, spune unul care poartă o pălărie împodobită cu un Z, un simbol tactic adoptat ca emblemă patriotică a sprijinului războiului în Rusia.
Pe măsură ce frontul rus din Harkov s-a prăbușit, prorușii au fugit peste graniță pentru a scăpa. La sosirea lor, un gând întunecat a trecut prin mintea oamenilor obișnuiți din Belgorod: că războiul poate trece granița până în Rusia.
Întrebați unde se îndreaptă în continuare, soldații spun că nu știu. Dar este probabil, cred ei, că vor fi trimiși înapoi în sud „pentru a apăra granița”.
Aproximativ 400 de soldați ai Gărzii Naționale întăresc pozițiile deținute de polițiștii de frontieră ruși. Tot la frontieră se văd și trupele ucrainene, care s-au oprit aproape de graniță.
Oamenii își baricadează locuințele
În Belgorod, tensiunea războiului este mult mai vizibilă decât în restul Rusiei, chiar dacă majoritatea oamenilor cred că este puțin probabil ca și conflictul să treacă frontiera. Oleg, un administrator de restaurant născut în Ucraina, poartă o cămașă cu mesajul „Născut în Harkov” în timp ce cumpără plăci de placaj pentru a fi pregătit în caz că trebuie să acopere ferestrele restaurantului său.
Tot ca măsură de protecție, partenerul său de afaceri, Denis, a construit un adăpost împotriva bombelor în curtea casei și și-a evacuat bunica, ea locuind într-un oraș cucerit de ruși din estul Ucrainei, care se află acum în prima linie a conflictului.
Denis spune că speră că tensiunile vor scădea, dar cu toate acestea își ia măsuri de precauție. „Nimeni nu se așteaptă să vină aici”, spune Oleg. „Dar trebuie să fim pregătiți.”
„Acum este totul mai tensionat”
În piața centrală din Belgorod, soldații ruși pot fi văzuți în timp ce se aprovizionează cu haine pentru iarnă, semn că se așteaptă ca războiul să mai dureze.
„În fiecare zi vin zeci de băieți, sunt atât de mulți acum [după contraofensivă]”, spune Marina, care vinde articole de camuflaj în piață. „Toată lumea are aceste fețe sumbre. Acum este totul mai tensionat”.
„Îi văd cumpărând aceste lucruri și mă întreb de ce nu le au deja”, mai spune ea, adăugând că soldații cumpără alimente de bază și unelte de gătit pe care în mod normal trebuie să le furnizeze armata.
Atmosfera de război este vizibilă în această piață. În timp ce unii bărbați se opresc să încurajeze soldații, în depărtare se pot auzi explozii. „Apărare antiaeriană”, murmură un bărbat.
„Simți [războiul] aici într-un fel în care nu îl simți în alte orașe”, spune Andrei Borzikh, un avocat care a făcut campanie pentru a finanța cu armament soldații. La rândul său, el poartă o cască și o vestă antiglonț în mașină pentru a se proteja.
Ucraina nu a dat nicio indicație că intenționează să treacă granița sau să facă mai mult decât să recupereze teritoriul ocupat de Rusia. Dar însăși ideea că războiului anunțat a fi unul care se va solda cu o victorie rapidă, dar care acum se întoarce peste graniță în Rusia indică înfrângerea suferită de ruși.
„În orice caz, s-au făcut unele calcule greșite – poate au fost tactice, poate au fost strategice”, spune Borzikh. Ca și alți susținători ai armatei ruse, el spune că înfrângerile recente ar trebui puse pe seama sprijinului occidental oferit Ucrainei. „Rusia este acum într-un conflict cu o treime din comunitatea mondială”, spune el.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia