Posibila retragere parțială a militarilor americani din Germania ar putea arăta Rusiei că NATO nu este solidară și ar putea invita Moscova la gesturi provocatoare în relație cu statele aflate la granița de Est a Alianței Nord-Atlantice.
”Dacă ei consideră că nu suntem solidari, ar putea decide să lanseze o invazie în România sau în (statele) baltice şi să ameninţe cu folosirea armei nucleare pentru a vedea cum răspundem noi”, a declarat Ben Hodges într-un interviu pentru ediția duminicală a ziarului britanic The Times, notează G4Media.
Casa Albă nu a anunțat oficial decizia privind retragerea a 9.500 de militari din Germania, dar informația a fost confirmată joia trecută de Richard Grenell, loialist al lui Trump care s-a retras de curând din funcţia de ambasador la Berlin pentru a-şi asuma un rol important în campania pentru realegerea președintelui.
Planul preşedintelui Donald Trump a zguduit capitalele europene asemenea unor unde seismice, scrie The Times, care arată că oficialităţi de rang înalt de la Pentagon par a fi fost luate pe nepregătite, incapabile să confirme ce trupe vor fi reamplasate – sau unde vor fi trimise.
Asta i-a determinat pe unii analişti să bănuiască motive electorale din partea lui Trump sau una din izbucnirile lui caracteristice de ciudă la adresa cancelarului german Angela Merkel.
În aceste circumstanţe, planul de retragere a trupelor americane este „o nebunie” şi o „greşeală colosală” care va submina în continuare coeziunea NATO, a spus Ben Hodges, general american în retragere şi fost şef al armatei americane din Europa.
„Dacă a existat vreodată un moment când să fi avut nevoie de aliaţi, acesta este acum, mai ales dacă ne gândim la provocările economice cu care ne confruntăm ca urmare a Covid-19”, a spus generalul în retragere.
Informaţiile privind retragerea de trupe intervin în contextul tensiunilor care au marcat relaţiile dintre Berlin şi Washington de la instalarea la preşedinţie a lui Trump. Liderul de la Casa Albă a făcut presiuni asupra Germaniei să-şi majoreze bugetul apărării şi a acuzat Berlinul că este „ostaticul” Rusiei, din cauza dependenţei sale parţiale de energia rusă.
Decizia lui Trump de a reduce contingentul american din Germania a luat prin surprindere o serie de înalţi oficiali americani din sfera securităţii naţionale, au indicat cinci surse informate, iar Pentagonul încă nu a primit un ordin oficial în acest sens, notează Reuters, citată de Agerpres.
În Germania, decizia a provocat consternare. „Acest lucru este complet inacceptabil, mai ales de vreme ce nimeni la Washington nu s-a gândit să informeze în avans despre acest lucru Germania, aliatul lor din NATO”, a subliniat Beyer, membru al Uniunii Democrat-Creştine (CDU), partidul de guvernământ al cancelarului Angela Merkel, într-o declaraţie acordată cotidianului Rheinische Post.