Artistul olandez de 58 de ani a realizat o serie de figurine ce reprezintă gardieni naziști și prizonierii lor și a recreat scene groaznice care au avut loc în lagărele de concentrare ale lui Hitler. Demersul i-a atras critici din partea istoricilor și a Comitetului Internațional Auschwitz, notează Bild.
„Jucăriile pot face procesul groaznic de exterminare mai puțin înfiorător”
„Toate fotografiile și videoclipurile din acel moment sunt alb-negru, mișcate. Asta nu înseamnă nimic pentru generația actuală, dependentă de smartphone și clipuri video. Trecutul se estompează! Cu această animație am vrut să creez ceva vizual și impresionant pentru toate vârstele”, a transmis Mechanicus. El crede că „utilizarea figurinelor de jucărie face procesul groaznic de exterminare al unui popor să pară mai puțin înfiorător de privit”.
Mechanicus și-a oferit creația Rijksmuseum din Amsterdam, însă instituția a transmis că nu colecționează „artă contemporană”.
Compania germană Brandstätter Group, din Zirndorf, care produce seria de figurine Playmobil, a subliniat că nu există nicio cooperare sau colaborare cu artistul.
„E remarcabil când cunoștințe valoroase sunt împărtășite prin muncă artistică sau de natură didactică și generațiile ulterioare devin conștiente de problemele actuale”, a spus, totuși, un purtător de cuvânt al companiei germane.
Istoric: „Groaznic și ireverențios, comercial sub pretextul educației”
Istoricul german Michael Wolffsohn, 74 de ani, de la a reacționat: „Este groaznic și ireverențios. Este ca și cum ai profana un cadavru. Există și alte moduri de a prezenta Holocaustul. Autorul spune că așa ceva e destinat copiilor și tinerilor, dar este, de fapt, un scop comercial sub pretextul educației”.
„Dacă va populariza acest video, Rijksmuseum își va încheia destinul de muzeu mondial de artă reală”, a completat profesorul născut la Tel Aviv, conducător, timp de peste trei decenii, al catedrei de istorie modernă la Universitatea Forțelor Armate Federale din München.
Comitetul Internațional Auschwitz: „Muncă macabră și bizară. Cum alină suferința familiilor evreiești?”
Christoph Heubner, 72 de ani, vicepreședinte al Comitetului Internațional Auschwitz, a adăugat: „Putem recrea Auschwitzul din Lego, din figurine Playmobil, dar cu ce scop? Ce pot face tinerii cu această muncă macabră și bizară, ce le explică ea, ce spune despre suferința și durerea familiilor evreiești?”.
Cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist, Auschwitz a devenit locul emblematic de implementare a „soluției finale”, un element major în punerea în practică a Holocaustului; se estimează că cel puțin 1,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.
Lagărul a fost eliberat de Armata Roșie la 27 ianuarie 1945. Data a devenit Ziua Națională de Comemorarea a Victimelor Holocaustului.
Libertatea a ales să publice doar câteva dintre imaginile realizate de Mechanicus. Animația creată de artistul olandez poate fi văzută la acest link, iar toată colecția de fotografii controversate este disponibilă aici.
Foto: benmechanicus.com