„Încă o dată nu pot decât să le exprim tuturor victimelor abuzurilor sexuale ruşinea mea profundă, durerea mea şi dorinţa mea sinceră de a le cere iertare. Am avut o mare responsabilitate în Biserica Catolică”, a transmis fostul Suveran Pontif ajuns acum la 94 de ani.

Vaticanul a emis marți o scrisoare a fostului Papă și un addendum de trei pagini în urma unui raport publicat luna trecută despre abuzurile în arhiepiscopie din 1945 până în 2019, care includea presupusul eșec al cardinalului Joseph Ratzinger de a lua măsuri în patru cazuri când era arhiepiscop de Munchen între 1977 și 1982.

„Durerea mea este imensă pentru abuzurile şi greşelile care au avut loc în timpul mandatului meu în respectivele funcţii”, a subliniat el, precizând că este necesar din partea clerului să aibă loc „un moment de confesiune”.

„În toate întâlnirile noastre cu victimele abuzurilor sexuale comise de preoţi, mai ales în călătoriile mele apostolice, am privit cu ochii mei consecinţele unei vine atât de mari şi am înţeles că noi înşine suntem copleşiţi de această mare vină atunci când o neglijăm şi nu o înfruntăm cu toată decizia şi responsabilitatea, aşa cum s-a întâmplat şi se întâmplă de atâtea ori”, mărturiseşte Papa emerit.

O analiză separată a patru experți juridici angajați de Benedict a contestat însă acuzațiile specifice împotriva fostului Papă, spunând că anchetatorii au caracterizat greșit acțiunile și au ignorat faptele.

În timp ce analiza avocaților săi a fost clară, detaliată și controversată, scrisoarea fostului Papă de o pagină și jumătate a fost profund personală și formulată în termeni religioși, în care reflectă la o viață lungă care se apropia de sfârșit.

Într-o secțiune, el s-a întrebat deschis dacă el, așa cum fac toți catolicii într-o rugăciune, ar trebui să ceară iertare pentru ceea ce au făcut și pentru ceea ce nu au reușit să facă „din vina mea, din vina mea cea mai grea” .

„Pentru mine este clar că «cel mai grav» nu se aplică în fiecare zi și fiecărei persoane în același mod. Cu toate acestea, în fiecare zi, ele mă fac să mă întreb dacă și astăzi ar trebui să vorbesc despre o greșeală cea mai gravă”, scrie Benedict. „Destul de curând, mă voi găsi în fața judecătorului final al vieții mele”, a scris el.

Benedict, care și-a dat demisia pe neașteptate în 2013, i-a mulțumit și Papei Francisc pentru „încrederea, sprijinul și rugăciunea care mi-au fost exprimate personal”.

La scurt timp după publicarea raportului din Germania, Benedict a recunoscut că a fost la o întâlnire din 1980 cu privire la un caz de abuz sexual, când era arhiepiscop de Munchen, spunând că le-a transmis în mod greșit anchetatorilor germani că nu era acolo.

La acea vreme, secretarul personal al lui Benedict, arhiepiscopul Georg Ganswein, a declarat că omisiunea a fost rezultatul unei neglijențe în editarea a 82 de pagini de mărturie pe care le-a trimis anchetatorilor și nu a făcut-o din rea-credință.

În scrisoarea de luni, Benedict a spus: „Pentru mine s-a dovedit profund dureros că această neglijență a fost folosită pentru a pune la îndoială sinceritatea mea și chiar pentru a mă eticheta mincinos”.

Raportul de luna trecută despre abuzurile din München, care a identificat aproape 500 de victime de abuz în aproape 75 de ani, a fost scris de o firmă de avocatură germană comandată de arhiepiscopie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News