UPDATE: La solicitarea Libertatea, Primăria Municipiului București a transmis că a încercat să găsească împreună cu Ministerul Finanțelor Publice soluții pentru ca persoanele care au beneficiat de voucherele pentru biciclete să nu plătească impozit sau acesta să fie retras de la sursă, dar nu au ajuns încă la o soluție.

Urmare a răspunsului formulat de către Minister, Primăria Municipiului București a revenit cu o propunere privind posibilitatea reținerii la sursă a impozitului pe venit aferent voucherelor acordate, și totodată, eliminarea obligativității depunerii de către fiecare beneficiar a declarației privind venitul realizat, în scopul sprijinirii participanților la proiect. Propunerea aplicării reținerii la sursă a impozitului pe venit nu a fost acceptată, urmând ca propunerea să fie analizată la următoarele modificări a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal”, arată PMB.

Având în vedere această situație, reprezentanții primăriei spun că ”în elaborarea Regulamentului privind acordarea de vouchere în cadrul proiectului

De asemenea la momentul înscrierii participanților în proiect, aceștia au luat act de cunoașterea și respectarea prevederilor regulamentului proiectului, implicit de prevederea referitoare la obligația de declarare a venitului aferent voucherului și a plății impozitului realizat”.

În ceea ce privește valoarea impozitului datorat de către beneficiarii de vouchere, PMB transmite că ”la Cap. X

”În legătură cu alte tipuri de vouchere sau ajutoare sociale oferite de Primăria Capitalei, menționăm că, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, acestea nu se impozitează”, mai transmit reprezentanții Primăriei.


Cei care nu depun declarația sunt pasibili de amendă între 50 și 500 de lei.

Impozitul pe venit este de 10%, plus contribuții sociale. Valoarea voucherelor era de 500 de lei.

Ce spune Fiscul

Circa 25.000 de bucureșteni au primit vouchere in 2018, astfel că trebuie să depună documentul la ANAF.

”Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se încadrează în categoria veniturilor din alte surse care se declară şi se impozitează prin depunerea declarației unice de către beneficiarul veniturilor (persoana fizică), în anul următor celui de realizare a venitului. Astfel, pentru veniturile de această natură obținute în anul 2018, persoana fizică are obligația depunerii declarației unice în anul 2019, prin completarea Capitolului I – Date privind impozitul pe veniturile realizate şi contribuțiile sociale datorate în anul 2018 – Secțiunea 1 – Date privind impozitul pe veniturile realizate din România în anul 2018.

Totodată, precizăm că, în cazul veniturilor realizate sub forma voucherelor pentru biciclete se vor aplica în mod corespunzător şi prevederile Titlului V „Contribuții sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificările şi completările ulterioare”, au arătat reprezentanții Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru Libertatea.

Instituția spune că Ministerul Finanțelor Publice a înștiințat Primăria Capitalei, încă din 2017, cu privire la regimul fiscal aplicabil acestor vouchere.

Fiscul susține că, la cerere, va putea îndruma contribuabilii pentru completarea actelor.

”De asemenea, reamintim că, pentru a veni în sprijinul contribuabililor care trebuie să-și îndeplinească obligațiile fiscale, Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, pune la dispoziția acestora calculatoare în sistem self service, în vederea accesării serviciilor electronice oferite. La cerere, contribuabilii pot fi îndrumați direct de către inspectorii fiscali.

Declarația se depune doar online

Declarația Unică se poate depune doar online, prin Spațiul Privat Virtual (SPV).

Deși primarul Gabriela Firea nu a menționat niciodată public faptul că cei care primesc voucher trebuie să depună Declarația Unică, totuși, în regulamentul de acordare se menționează necesitatea declarării acestuia și obligativitatea plății impozitului.

Haos la stat

Termenul de depunere a Declarației Unice era 15 martie, dar Guvernul a extins perioada până la 31 iulie, din cauză că Spațiul Privat Virtual are mari probleme de funcționare în această perioadă.

Libertatea a scris săptămâna trecută că Fiscul a început să trimită notificări contribuabililor, iar acestea făceau trimitere la Spațiul Privat Virtual. Numai că la acel moment, acesta nu funcționa.

De asemenea, ieri nu funcționa sistemul de plăți prin Ghiseul.ro, astfel că românii nu își puteau plăti online taxele.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News