Printre beneficiile financiare de care beneficiază cei cu venituri mici se numărăr dreptul la asistență juridică gratuită, indemnizația de invaliditate, scutirea de la taxele universitare de școlarizare pentru copii, al paisprezecelea salariu sau scutirea de la abonamentul Rai.
Nu există, însă o regulă care să stabilească un singur prag pentru toate facilitățile prevăzute de lege: fiecare contribuție are pragul său, scrie Antena 1. Dar toate se încadrează, mai mult sau mai puțin, sub pragul de venit de 1.000 de euro la lună.
De exemplu, asistența juridică este acordată celor care au un venit anual nu mai mare de 11.528,41 euro, cu puțin sub o mie de euro pe lună. La calculul respectării limitei de 11.528,41 euro, este necesar să se țină seama nu numai de veniturile primite de solicitant, ci și de orice alt membru al familiei care locuiește împreună cu acesta. De exemplu, un șomer care locuiește în continuare cu ambii părinți cu venituri (inclusiv pensie) nu poate beneficia de asistență juridică în cazul în care suma acestor venituri depășește limita de 11.528,41 euro.
Pentru a fi scutit de plata abonamentului o persoană trebuie fie să aibă peste 75 ani, fie un venit anual mai mic de 6.713 de euro. În acest prag trebuie să se calculeze și venitul soțului/ soției, dacă sunteți căsătorit.
Pentru a avea acces la Rei, familia trebuie să aibă o valoare a veniturilor (ISEE) care să nu depășească 6 mii de euro/an, valoarea bunurilor imobile, altele decât locuința unde domiciliază, nu ar trebui să depășească 20 mii de euro, iar valorile mobiliare (depozite în bani, conturi curente) nu ar trebui să depășească 10 mii de euro (6 mii în cazul unei singure persoane).
Existp și varianta ca o persoană să continue să primească ajutorul de șomaj chiar dacă s-a angajat. Condiția este ca venitul total anual să fie mai mic de 8.000 de euro în cazul salariului sau 4.800 de euro, pentru venitul obținut din activități independente.
Familiile cu venituri mici pot beneficia și de reduceri la facturile de lumină și gaz. Limită de venit ISEE pentru a avea drept la acestă reducere este de 8.103,5 euro și nu mai mult de 20.000 de euro pentru familiile cu mai mult de 3 copii.
Scutirea de la tichetul sanitar pentru vizite de specialitate, examene de diagnostic și de laborator, tratamente termale poate fi obținută de către șomeri sau cei fără un loc de muncă și membrii familiilor acestora aflați în întreținere aparținând unei familii cu un venit total anual mai mic de 8.263,31 euro sau un venit de până la 11.362,05 euro în prezența soțului/soției și 516,46 euro pentru fiecare copil aflat în întreținere.
Cine are un venit scăzut în Italia poate deduce din declarația fiscală chiria casei în care locuiește. Această deducere vă permite să descărcați 300 de euro din impozite pentru cei cu un venit total de 15,493.71 euro și 150 euro pentru cei cu un venit între 15,493.71 euro și 30,987.41 euro.
Studenții care provin din familii cu venituri care nu depășesc 13.000 euro pe an, vor plăti doar taxa pentru dreptul la studii, în general egală cu puțin peste 100 de euro pe an.