Căpșunele reduc colesterolul
- Sunt o armă puternică împoriva colesterolului rău (LDL) și a maladiilor cardiovasculare. 500 g de căpșune pe zi poate reduce nivelul colesterolului total cu 8%, al colesterolului rău cu 13% și al trigliceridelor cu 20%. Un nivel ridicat al colesterolului combinat cu valori mari ale trigliceridelor reprezintă principala cauză a accidentelor vasculare cerebrale.
- Au mai multă vitamina C (50 mg la 100 g) decât portocalele.
- Pigmeniții care dau culoarea fructelor au acțiune antioxidantă, protejând celulele de radicalii liberi. În acest fel contribuie la împiedicarea formării plăcilor de aterom și a depozitelor de lipide pe artere.
- Protejează globulele roșii. Consumând în mod regulat căpșune, distrugerea acestora este diminuată în proporție de 30%.
- Fibrele și antioxidanții conținuți protejează împotriva mai multor tipuri de cancer.
- Tot antioxidanții ameliorează conexiunile interneuronale, reducând inflamația care antrenează distrugeri neuronale. Capacitățilele cognitive sunt astfel îmbunătățite, iar îmbătrânirea creierului, întârziată.
Cireșele încetinesc îmbătrânirea celulelor
Există două tipuri de cireșe: dulci, care se găsesc frecvent pe piață, și acide. Acestea din urmă sunt cireșe de sfârșit de mai și început de iunie, au o culoare închisă și pulpa groasă. Ambele soiuri sunt benefice sănătății și se păstrează ceva mai ușor decât căpșunele – rezistă chiar și o săptămână în frigider.
Iată ce conțin:
- Betacaroten (provitamina A) – 0,4 mg la 100 g.
- Vitaminele C, B, E și minerale: calciu, clor, magneziu, potasiu, fosfor, sodiu etc.
- Fibre alimentare, bune pentru sistemul digestiv.
- Antioxidanți care protejează celulele de distrugere, de îmbătrânire, de radiații UV.
Și la ce sunt bune:
- Ca și căpșunele, cireșele previn cancerul (mai ales cel de colon), bolile de inimă și încetinesc procesul de îmbătrânire.
- Reduc inflamațiile și durerile provocate de artrita reumatoidă și de gută. Consumul a 20 de cireșe pe zi are același efect ca o aspirină.
- Au un conținut crescut de melatonină, un puternic antioxidant pentru sistemul imunitar, care poate întârzia procesul de îmbătrânire și reglează somnul.
- Reduc colesterolul rău (LDL).
- Previn pierderea memoriei.
- Curăță rinichii și ficatul de toxine.
- Fiind sărace în calorii – 100 g conțin doar 60-68 de calorii -, sunt perfecte în diete!
- Conțin multă apă, așadar, ameliorează metabolismu și ajută la arderea caloriilor chiar și în stare de repaos.
- Pentru o cură, consumă, timp de 10 zile, zilnic, 500 g de cireșe: 100 g pe stomacul gol și restul, între mese. Efectele maxime se obțin dacă restul alimentației este săracă în grăsimi, zahăr și alcool.
Citește și: Dulce de vară. Cele mai bune fructe așteaptă să le transformi în deserturi delicioase!