„Eram lângă piscina hotelului, când dintr-odată am auzit un vuiet puternic. Am ridicat ochii din cartea pe care o citeam. Mă gândeam că trebuie să fie ceva inofensiv. Apoi, dintr-odată, am văzut zeci de oameni țipând și fugind care încotro. Urlau. Venea valul cel mare!”, a descris Benjamin List minuntele dramatice prin care a trecut.

Tsunamiul din 2004 a devastat mii de case și a ucis 280.000 de oameni / Sursă foto: Hepta

În grabă, Benjamin și soția lui și-au luat copiii în brațe. Micuții aveau 3 și 5 ani și nu știau să înoate: „Nu credeam că o să mai ieșim vii de acolo”.

Câteva secunde mai târziu, m-am trezit într-o apă murdară și adâncă. Am pierdut băiatul pe care îl țineam strâns de mână. Eram în derivă, printre resturi de case și mașini care pluteau. Valul lovise năprasnic.

Benjamin List:

Profesorul de la Institutul Max Planck a povestit că era pierdut și nu știa unde sunt soția și copiii.

Ulterior, în timpul zilei, familia List s-a regăsit. „Fiul meu mai mare, Paul, care a rămas împreună cu soția, a fost grav rănit. Noi aveam tot felul de tăieturi și de vânătăi”.

Despre cel mic însă nu aveau nici un semn: „L-am descoperit seara târziu, întâmplător, într-un spital aflat la 100 de kilometri distanță. A fost un miracol”.

„Experiența ne-a întărit familia”

„Până la urmă, a fost, de fapt, o experiență care ne-a întărit. Am reușit să supraviețuim. De atunci, știm ce contează cu adevărat în viață, nu are importanță ce preț plătești”, a conchis Benjamin List.

Cutremurul din Oceanul Indian din 26 decembrie 2004 a fost un seism submarin cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter. A avut epicentrul în mare, aproape de coasta nordică a insulei indoneziene Sumatra, a provocat o serie de valuri tsunami care au afectat regiunile costiere ale unui număr de opt țări asiatice și care au cauzat moartea a peste 280.000 de persoane. Acesta a fost al cincilea cel mai puternic cutremur din istoria modernă, de când sunt înregistrate cu ajutorul seismografelor.

Pe 6 octombrie, cercetătorii Benjamin List şi David W.C. MacMillan au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2021. Laureaţii au fost premiaţi pentru „dezvoltarea organocatalizei asimetrice, modul în care anumite molecule organice pot fi adaptate după necesități”. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News