Cuprins:
Sursele Reuters au declarat că un acord de încetare a focului în Gaza ar putea să fie semnat în zilele următoare.
Hamas cere Israelului să nu pună alte condiții
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe în chestiuni de securitate naţională, John Kirby, a declarat, la rândul său, într-un interviu acordat pentru Fox News că Washingtonul crede că un acord de încetare a focului în Gaza este aproape de semnare.
„Credem – şi israelienii au spus acest lucru – că ne apropiem şi, fără îndoială, credem acest lucru, dar suntem, de asemenea, prudenţi în optimismul nostru. Am mai fost în această situaţie şi înainte, când nu am reuşit să trecem linia de sosire”, a declarat Kirby.
Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a anunţat într-un comunicat că o încetare a focului şi un acord privind eliberarea ostaticilor sunt posibile dacă Israelul nu mai pune noi condiţii.
Israel Katz cere libertate totală de acțiune în Gaza
Pe de altă parte, ministrul israelian al apărării, Israel Katz, a declarat marţi că doreşte „libertate totală de acţiune” pentru ţara sa în Fâşia Gaza, relatează AFP, potrivit Agerpres.
„După eliminarea puterii militare şi guvernamentale a Hamas în Gaza, Israelul va exercita un control de securitate asupra Gazei cu libertate totală de acţiune”, a scris Katz pe X, precizând că este vorba de „poziţia” sa personală.
Ministrul israelian cere o guvernare în Fâşia Gaza „exact ca în Iudeea şi Samaria”, numele pe care Israelul îl dă Cisiordaniei.
Guvernarea postbelică a Gazei rămâne un subiect de discuție
Viitoarea guvernare din Gaza reprezintă de câteva luni subiect de speculaţii în Israel, în teritoriile palestiniene, precum şi în comunitatea internaţională, notează AFP.
Predecesorul lui Katz, Yoav Gallant, s-a opus ferm oricărui control israelian de durată în Fâşia Gaza după război. „Nu voi accepta înfiinţarea unei administraţii militare israeliene în Gaza, Israelul nu trebuie să deţină control civil asupra Fâşiei Gaza”, a declarat Gallant în mai, îndemnându-l pe Netanyahu să îşi asume angajamente în acest sens.
În noiembrie, Netanyahu l-a demis pe Gallant din cauza divergenţelor legate de desfăşurarea războiului din Gaza şi l-a numit în locul său pe Katz, considerat de mulţi comentatori politici israelieni ca fiind mult mai înclinat să susţină poziţiile premierului israelian.
Armata israeliană a ocupat Fâşia Gaza din 1967 până în 2005, când s-a retras unilateral, evacuând, uneori cu forţa, coloniştii care se stabiliseră acolo. Hamas, care a câştigat alegerile legislative din 2006, a preluat puterea în Gaza în 2007, după luni de ciocniri cu alte mişcări politice palestiniene.
Războiul în curs din Gaza a fost declanşat pe 7 octombrie 2023 de un atac fără precedent comis de Hamas asupra teritoriului israelian și soldat cu moartea a 1.208 de persoane, majoritatea civili. Peste 45.028 de palestinieni au fost ucişi în campania militară israeliană de represalii din Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit datelor Hamas, considerate de încredere de ONU și contestate de Israel.