Într-un podcast realizat duminică, Netanyahu a evocat un bilanț de 30.000 de morți în tabăra inamică, dintre care 14.000 de „teroriști” și 16.000 de civili, transmite France-Presse, potrivit Agerpres.

Până în prezent, bilanţul din Fâşia Gaza a fost prezentat preponderent de Ministerul Sănătăţii din această enclavă, un organism aflat sub controlul mișcării islamiste Hamas. Ultimul bilanț făcut public este de 35.000 de morți. ONU a confirmat 25.000 de cazuri din cele 35.000 prezentate de Hamas.

Netanyahu a insistat duminică asupra faptului că bilanţul real este mai mic decât cel anunţat de Hamas.

„Chiar dacă ne confruntăm cu un inamic deosebit de cinic, am reuşit să menţinem proporţia civili-combatanţi ucişi” la „aproximativ 1 la 1”, a declarat premierul israelian în podcastul „Call Me Back”.

SUA, principalul aliat al Israelului, au repetat luni seara că armata israeliană „poate şi trebuie să facă mai mult pentru a asigura protecţia civililor”.

Unul dintre obiectivele afişate de Israel în Fâşia Gaza este „eliminarea” Hamas, al cărei atac din 7 octombrie 2023 s-a soldat cu 1.170 de morţi, majoritatea civili. În plus, 250 de persoane au fost răpite în acea zi, dintre care 36 au murit în captivitate, iar 128 sunt încă ostatice.

În acest podcast, Benjamin Netanyahu reiterează că forțele armate israeliene au făcut, încă de la început, „eforturi să minimizeze pierderile civile cum nu a făcut nicio altă armată”.

El dă ca exemplu manifestele şi mesajele vocale trimise cel mai recent în estul Rafah pentru a încuraja evacuarea civililor înainte de bombardamentele şi „operaţiunile ţintite” planificate în zonă.

Israelul susţine că în Rafah se află ultimul bastion al Hamas şi îşi subliniază intenţia de a desfăşura o operaţiune terestră de amploare în acest oraş din sudul Fâșiei Gaza.

Însă, potrivit ONU, în oraş se află totodată 1,4 milioane de civili – locuitori ai oraşului şi strămutați din restul enclavei -, ceea ce alimentează temeri cu privire la un masacru.

Israelul sfidează de o săptămână opoziţia comunităţii internaţionale, inclusiv a principalului său aliat american, iar tancuri şi trupe desfăşoară operaţiuni tot mai adânc în estul Rafah, susţinute de atacuri aeriene, notează France-Presse.

Acest lucru a provocat exodul a aproape 360.000 de persoane din estul Rafah, potrivit Agenţiei ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA), care avertizează că „niciun loc nu este sigur” în Fâşia Gaza.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News