Documentul a fost prezentat de premierul israelian în fața membrilor cabinetului de securitate, iar, potrivit CNN, care citează biroul lui Netanyahu, a fost distribuit ca bază în pregătirea unor discuții ulterioare.
De asemenea, planul vine în contextul în care Israelul a trimis vineri la Paris o echipă de negociatori, condusă de directorul Mossad, David Barnea, pentru a purta discuții cu privire la un potențial acord de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor.
În document sunt prezentate o serie de principii, de la schimbări la nivel de securitate și civil până la planuri pe termen mai lung cu privire la cine guvernează Fâșia Gaza.
Ca obiective pe termen scurt ale campaniei militare din Fâșia Gaza, Netanyahu a menționat distrugerea capacităţilor militare şi a infrastructurii guvernamentale ale Hamas și Jihadului Islamic, eliberarea ostaticilor şi împiedicarea ca Fâşia Gaza să devină din nou o ameninţare pentru Israel.
Pe termen mediu, planul include închiderea de către Israel a frontierei sudice a Fâșiei Gaza cu Egiptul, oferindu-i Israelului controlul complet asupra intrării și ieșirii din enclavă.
De asemenea, „Israelul va deține controlul de securitate asupra întregii zone de la vest de Iordania”, care include toată Cisiordania, precum și Gaza, se mai precizează în document, unde se vorbește și despre o „demilitarizare completă” a Fâșiei.
Israelul va fi responsabil pentru „realizarea și supravegherea” demilitarizării Fâșiei, cu excepția a ceea ce este necesar pentru menținerea ordinii publice, se menționează în plan.
La nivel civil, Netanyahu a prezentat intenția de revizuire a administrației civile și a sistemelor educaționale din Gaza, inclusiv o aparentă întrerupere a finanțării din Qatar. În document se afirmă că teritoriul va fi condus de „funcţionari locali” cu „experienţă administrativă” și care să nu aibă legături cu „ţări sau entităţi care sprijină terorismul”.
Planul Netanyahu solicită și o deradicalizare a sistemului educațional și a instituțiilor religioase, precum și închiderea Agenţiei Naţiunilor Unite pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) pe care Israelul o acuză că a avut colaboratori „implicaţi în masacrul din 7 octombrie”.
Planul subliniază și insistența Israelului de a nu fi forțat de comunitatea internațională să recunoască un stat palestinian.
„Israelul respinge categoric dictatele internaționale privind o instalare permanentă împreună cu palestinienii”, se preciează în document, alături de mențiunea că recunoașterea unui stat palestinian acum ar fi „o recompensă uriașă pentru un terorism fără precedent”.
Autoritatea Palestiniană: „Fâşia Gaza va face parte doar din statul palestinian independent”
În replică la planul prezentat de Benjamin Netanyahu, Autoritatea Naţională Palestiniană a anunțat vineri că nu va accepta o Fâșie Gaza care să nu facă parte dintr-un stat palestinian, relatează agenția spaniolă EFE, citată de Agerpres.
„Fâşia Gaza va face parte doar din statul palestinian independent cu Ierusalimul drept capitală. Orice plan contrar este condamnat la eşec”, a transmis, printr-un comunicat, Nabil Abu Rudeineh, purtătorul de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, șeful Autorității Palestiniene.
În același timp, Ministerul paletinian al Afacerilor Externe şi al Expatriaţilor a calificat planul ca fiind o stratagemă pentru prelungirea războiului „genocidar” și „o recunoaştere oficială a reocupării Fâşiei Gaza şi a impunerii controlului israelian asupra acesteia”.
Foto: Profimedia