În timpul ceremoniei de deschidere a zilei la cimitirul de pe Muntele Herzl, de la periferia Ierusalimului, premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis încă o dată că va învinge Hamas. „Suntem hotărâți să câștigăm această luptă, am cerut și vom cere un preț mare de la inamic pentru actele sale criminale, vom realiza obiectivele victoriei și în centrul acestora se află întoarcerea acasă a tuturor ostaticilor noștri”, a declarat Netanyahu de pe podium.
În timpul discursului premierului Benjamin Netanyahu, un spectator a fluturat un steag cu „7.10” în roșu, data atacului mortal al Hamas din octombrie anul trecut, în timp ce un altul l-a huiduit pe liderul israelian.
„Lucrăm în mod constant pentru a-i aduce pe toți înapoi, atât pe cei vii, cât și pe cei căzuți. Am adus deja aproximativ jumătate dintre ei și îi vom aduce pe toți”, a declarat Netanyahu.
La scurt timp după ce și-a încheiat discursul de la cimitirul de pe Muntele Herzl, un bărbat din mulțime a fost auzit strigând „gunoi” în ebraică în direcția liderului israelian.
Printre ceilalți participanți la Muntele Herzl s-a numărat și președintele israelian, Isaac Herzog.
Netanyahu a respins cererea Hamas de încetare a războiului, spunând că aceasta ar permite grupului să rămână în continuare la controlul Gaza și, în cele din urmă, să lanseze un alt atac de tipul celui din 7 octombrie.
360.000 de palestinieni au fugit din Rafah în ultima săptămână
Oficialii ONU spun că 360.000 de palestinieni au fugit din Rafah în ultima săptămână, pe fondul intensificării asaltului Israelului asupra orașului din sudul Fâșiei Gaza, iar agențiile umanitare se grăbesc să distribuie provizii de alimente din ce în ce mai puține persoanelor nou strămutate.
Abeer Etefa, un purtător de cuvânt al Programului alimentar mondial al ONU, a declarat luni că 38 de camioane cu făină au sosit prin punctul de trecere Erez Vest, al doilea punct de acces care funcționează în prezent în sectorul nordic al Fâșiei Gaza, în mare parte devastat. Însă, în ultima săptămână, nu a mai intrat niciun pic de mâncare în cele două puncte de trecere principale din sudul Fâșiei Gaza.
Punctul de trecere Rafah către Egipt a fost închis în urmă cu o săptămână de trupele israeliene, în timp ce luptele din orașul Rafah au făcut imposibil accesul grupurilor umanitare la punctul de trecere Kerem Shalom, situat în apropiere, cu Israelul.
Principala agenție a ONU pentru refugiații palestinieni, cunoscută sub numele de UNRWA, a declarat luni că, până în prezent, 360.000 de persoane au fugit din Rafah, unde aproximativ 1,3 milioane de palestinieni se înghesuiau de săptămâni întregi după ce au fugit de atacul Israelului în alte zone din Fâșia Gaza.
Etefa a declarat că PAM distribuie alimente din stocurile sale rămase în zonele Khan Younis și Deir Balah, mai la nord, în care s-au refugiat cei care au fugit din Rafah.
Aproape întreaga populație din Gaza se bazează pe distribuirea de către grupurile umanitare a alimentelor și a altor provizii pentru supraviețuire. Pe fondul restricțiilor israeliene și al obstacolelor în calea distribuirii ajutoarelor din cauza violențelor, aproximativ 1,1 milioane de palestinieni din Gaza se află în pragul înfometării, iar în nordul țării are loc o „foamete în toată regula”, potrivit ONU.
Războiul a început la 7 octombrie, când Hamas a atacat sudul Israelului, ucigând aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și răpind alte aproximativ 250 de persoane. Israelul spune că militanții dețin în continuare aproximativ 100 de ostatici și cadavrele a peste 30 de persoane.
Israelul a răspuns la atacul Hamas din octombrie prin bombardarea și invadarea Gaza, ucigând peste 35.000 de palestinieni din enclavă, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas. Peste 600 de soldați israelieni au fost uciși de la izbucnirea războiului.
Soldaţi israelieni răniţi, după un atac Hezbollah
Armata israeliană a declarat luni că patru dintre soldații săi au fost răniți de tiruri de rachete din sudul Libanului, în timp ce continuă schimburile de focuri transfrontaliere cu militanții Hezbollah. Hezbollah a recunoscut atacul, spunând că forțele sale au lovit și distrus un tanc israelian în zona Yitfah, în nordul Israelului, la aproximativ un kilometru de granița libaneză.
De la începutul războiului din Gaza, au loc aproape zilnic schimburi de focuri între Hezbollah și Israel. Loviturile israeliene au ucis peste 350 de persoane în Liban, majoritatea luptători ai Hezbollah și ai grupurilor aliate, dar și peste 50 de civili. În Israel, loviturile din Liban au ucis cel puțin 10 civili și 12 soldați.
Foto: AP