„În conversația sa cu președintele Biden, premierul Netanyahu a reiterat politica sa conform căreia, după ce Hamas va fi distrus, Israelul trebuie să păstreze controlul de securitate asupra Gaza pentru a se asigura că Gaza nu va mai reprezenta o amenințare pentru Israel, o cerință care contrazice cererea de suveranitate palestiniană”, a transmis sâmbătă biroul lui Netanyahu.
Tot sâmbătă, premierul israelian a precizat, într-o postare pe rețeaua X, fostul Twitter, că Israelul trebuie să păstreze „controlul de securitate asupra întregii zone aflate la vest de râul Iordan”, teritoriu care cuprinde și Cisiordania ocupată de Israel.
Înaintea convorbirii cu Biden, Netanyahu a respins public apelurile SUA de a înființa un stat palestinian după războiul din Fâșia Gaza.
Statele Unite consideră că un stat palestinian alături de Israel – idee cunoscută sub numele de „soluția cu două state” -este vital pentru stabilitatea pe termen lung.
Casa Albă a admis însă, săptămâna aceasta, că guvernele american și israelian „văd în mod clar lucrurile diferit”, iar comentariile de sâmbătă ale lui Netanyahu par să adâncească clivajul public cu SUA, notează BBC.
Într-o declarație făcută după discuția cu premierul israelian, Biden a insistat asupra faptului că o soluție cu două state este încă posibilă cu Netanyahu în funcție.
„Există o serie de tipuri de soluții cu două state. Există un număr de țări care sunt membre ale ONU care… nu au propriile lor armate”, a spus liderul american.
Izolarea tot mai mare a lui Benjamin Netanyahu în străinătate vine pe fondul sprijinului continuu pentru războiul din Fâșia Gaza, precum și al protestelor legate de situația celor aproximativ 130 de ostatici care sunt încă ținuți de Hamas în enclavă.
Mii de protestatari, inclusiv rude ale celor încă dispăruți, s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv, îndemnându-l pe Netanyahu să ajungă la un armistițiu pentru a permite întoarcerea acasă a ostaticilor.
Între timp, forțele israeliene continuă să avanseze în sudul Fâșiei Gaza, afirmând că încearcă să găsească niște oficiali de rang înalt ai Hamas despre care cred că se ascund în Khan Younis, al doilea oraș ca mărime din Gaza.
Războiul dintre Israel și Hamas a izbucnit pe 7 octombrie, odată cu atacurile lansate de grupare în Israel, în urma cărora aproximativ 1.300 de oameni, majoritatea civili, au fost uciși și alți 240 au fost luați ostatici.
În loviturile lansate ulterior de Israel asupra Fâșiei Gaza au murit cel puțin 25.105 persoane, iar peste 60.000 au fost rănite, potrivit datelor Ministerului Sănătății din enclavă, controlat de Hamas.
Foto: Hepta