Preşedintele american Joe Biden a dezvăluit vineri că guvernul condus de Benjamin Netanyahu a propus o nouă foaie de parcurs în trei paşi pentru o încetare completă a focului, care prevede inclusiv eliberarea ostaticilor ţinuţi captivi în Fâşia Gaza, unde armata israeliană luptă împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas.
În mesaje publicate pe X, Itamar Ben Gvir, ministrul securităţii naţionale, a declarat că partidul său va „dizolva guvernul”, dacă se va ajunge la un acord, catalogând propunerea o „victorie pentru terorism şi un risc pentru securitatea Israelului”. „Acceptarea unui astfel de acord nu este o victorie totală, ci o înfrângere totală”, a adăugat el, citat de France-Presse, preluată de Agerpres.
Ministrul de finanţe Bezalel Smotrich a declarat, la rândul său, că „nu va lua parte la un guvern care ar accepta planul propus”. „Cerem continuarea războiului până când Hamas va fi distrus şi ostaticii se vor întoarce”, a scris el pe platforma X.
„Un acord privind ostaticii, acum”
Pe de altă parte, mii de israelieni au ieșit în stradă sâmbătă, la Tel Aviv, pentru a cere guvernului lor să ajungă la un acord privind eliberarea ostaticilor. „Un acord privind ostaticii, acum”, a cerut o manifestantă deghizată în Statuia Libertăţii, în mijlocul unui val de steaguri israeliene, transmite France-Presse, potrivit Agerpres.
„Biden este singura noastră speranţă”, a declarat pentru France-Presse manifestanta Abigail Zur, în vârstă de 34 de ani.
La Tel Aviv, demonstranţii au desfășurat un banner uriaş pe care era scris „Biden, salvează-i de Netanyahu”.
Majoritatea manifestanţilor intervievaţi de France-Presse au mărturisit că se tem că Benjamin Netanyahu ar pune în pericol acordul.
Într-un comunicat emis sâmbătă, Forumul Familiilor Ostaticilor şi Persoanelor Dispărute a precizat că va „cere guvernului israelian să aprobe imediat acordul de eliberare a ostaticilor şi să-i aducă pe toţi ostaticii acasă imediat”.
„Vom cere, de asemenea, tuturor miniştrilor guvernului şi membrilor coaliţiei să se angajeze public să sprijine acordul şi să nu permită posibilitatea de a-l torpila şi de a pune în pericol ostaticii”, a adăugat ONG-ul.
121 de ostatici rămași în captivitatea Hamas
„Trebuie să ajungem la un acord. Suntem suficient de puternici pentru a face faţă războiului după aceea. În primul rând, să-i aducem acasă”, a declarat Glick Gilad, în vârstă de 51 de ani, ţinând în mână un steag american uriaş.
Războiul din Gaza a fost declanşat de un atac fără precedent comis de Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie anul trecut, un atac soldat cu moartea a 1.189 de persoane, majoritatea civili, conform unui bilanţ al France-Presse bazat pe cifrele oficiale israeliene.
Dintre cele 252 de persoane răpite pe 7 octombrie, 121 sunt încă reţinute în Gaza, dintre care 37 sunt decedate, conform armatei israeliene.
Ca răspuns, Israelul a promis să distrugă mişcarea islamistă palestiniană şi a lansat o ofensivă majoră în Gaza, care, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, a provocat până acum moartea a 36.379 de persoane.