Benjamin Netanyahu devine primul șef al guvernului israelian în exercițiu pus sub acuzare pentru corupție, într-un moment în care partidele se chinuie să formeze un nou executiv, după două runde de alegeri cu rezultat incert din aprilie și septembrie.

„Procurorul General Avichai Mandelblit a decis inculparea premierului Benjamin Netanyahu pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere”, a anunţat Ministerul israelian al Justiţiei într-un comunicat citat de BBC.

Longevivul premier a declarat în mai multe rânduri că nu este vinovat și că nu intenționează să demisioneze, iar legea nu îl obligă să facă acest pas. Dar poziția lui Netanyahu era deja slăbită de incapacitatea de a forma un nou guvern, după alegeri.

Trei dosare grave

Procurorul General a recomandat ca Netanyahu să fie inculpat în nu mai puțin de trei dosare.

Într-unul dintre dosare, prim-ministrul este acuzat că a primit cadouri de peste 700.000 de shekeli (circa 185.000 de euro) din partea unor oameni de afaceri bogaţi, printre care producătorul de la Hollywood Arnon Milchan şi miliardarul australian James Packer – în schimbul unor eventuale avantaje, notează Agerpres.

Acuzat în acest dosar de fraudă şi abuz de încredere, Netanayhu a afirmat ca doar a acceptat cadouri din partea prietenilor, fără să le fi solicitat.

În alt dosar, prim-ministrul este suspectat că a încercat să-şi asigure o acoperire favorabilă din partea celui mai mare cotidian cu plată din Israel, Yediot Aharonot.

El ar fi încercat sa ajungă la un acord cu patronul jurnalului, Arnon Moses. În contrapartidă, Netanayhu a discutat despre posibilitatea de a adopta o lege care să limiteze difuzarea cotidianului gratuit Israel Hayom, principalul concurent al lui Yediot.

Acordul nu a fost încheiat niciodată, dar Netanyahu a fost pus sub acuzare pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere.

„Dosarul 4000” care a necesitat două zile de audieri din cele patru este descris ca fiind cel mai periculos pentru Benjamin Netanyahu. El este acuzat că a încercat să-şi asigurare o imagine favorabilă pe site-ul de ştiri Walla, în schimbul unor favoruri din partea guvernului care este posibil să fi adus grupului de telecomunicatii Bezeq milioane de dolari.

Walla este proprietatea lui Shaul Elovitch, principalul acţionar al Bezeq.

Premierul etern și controversat

Netanyahu a deținut șefia în guvernului între 1996 și 1999, apoi din 2009 și până în prezent, câștigând alegeri succesive, inclusiv mulțumită măsurilor în domeniul securității, în complicatul context regional, dar și a retoricii dure anti-arabe și a susținerii pentru extinderea activităților de colonizare din teritoriile palestiniene.

Netanyahu a avut de la bun început un susținător, în Donald Trump.

Statele Unite au anunțat chiar zilele trecute că susțin dreptul Israelului de a construi așezări în Cisiordania, abandonând vechea poziție, care a durat timp de patru decenii, potrivit căreia acestea erau ”incompatibile cu reglementările din dreptul internațional”.

În ultimii ani, fostul premier Viorica Dăncilă, dar și fostul ei șef, Liviu Dragnea, au încercat să construiască o relație cu Benjamin Netanyahu, promițând inclusiv mutarea ambasadei României la Ierusalim, după model american.

Promisiunea a stârnit un scandal în România și critici în comunitatea internațională, dar oricum, nu s-a materializat.

Urmărește-ne pe Google News