„Cred că ceea ce ar trebui să facem anul acesta pentru a celebra cei 70 de ani de relaţii diplomatice este ceea ce numim reuniunea G-G, a celor două guverne, şi cum ultima şedinţă comună a avut loc în Israel în 2014, e rândul nostru să fim cei norocoşi şi să facem reuniunea anul acesta, în România. De altfel, acesta este mesajul cu care mă voi întoarce în Israel, mai ales că vrem să punem la punct o mulţime de cooperări bilaterale pe care vrem să le promovăm. O asemenea şedinţă comună va fi nu doar simbolică, ci în avantajul concret al ambelor ţări”, a declarat ministrul Turismului israelian, Yarin Levin.

Acesta va fi prima vizită oficială în țara noastră a premierului israelian.

Vizta lui Benjamin Netanyahu vine în contextul în care premierul Viorica Dăncilă a efectuat recent o vizită în Israel și liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că se ia în calcul varianta mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, țara noastră fiind printre puținele națiuni din lume care ar putea urma modelul Statelor Unite.

Miercuri, ambasadorul Palestinei în România, Excelenţa Sa Fuad Kokaly, a fost rechemat la Ramallah, în contextul în care România a fost printre țările care și-au trimis reprezentanți la inaugurarea Amabasei SUA la Ierusalim. Nu doar ambasadorul Palestinei în România a fost rechemat în țară, ci și reprezentanții diplomatici din Austria, Ungaria și Republica Cehă.

Referitor la rechemarea ambasadorului Palestinei în România, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat într-un interviu pentru Libertatea: „Este una din practicile diplomatice, atunci când există probleme, ca ambasadorii să fie rechemaţi pentru consultări în capitală. Din punctul nostru de vedere, desigur că respectăm această decizie, dar în acelaşi timp aş vrea să adaug faptul că, în realitate, exact în perioadele când apar anumite dificultăţi în relaţiile bilaterale este cu atât mai necesară prezenţa unui ambasador care transmite mesaje şi poate să contribuie la găsirea unor soluţii. Chiar fac un apel la toţi factorii interesaţi să evite adoptarea unor măsuri care ar putea aduce prejudicii unui proces politic de negociere pe ideea creării celor două state, Israel şi Palestina, care să trăiască în pace şi securitate”.

În contextul tensiunilor legate de posibila mutare a Ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, Libertatea a realizat un interviu cu Nabil Shaath, consilier pentru politică externă al preşedintelui Autorităţii Palestiniene. Acesta a criticat intenţia Guvernului României de a muta Ambasada la Ierusalim, care contravine poziției istorice a țării noastre, rolului esențial pe care Bucureștiul l-a avut în procesul de pace dintre israelieni și palestinieni.


Citește și: VIDEO EXCLUSIV/ Ioana Păun, regizoarea care urcă realitatea pe scenă. Piesa OMG vorbește despre dreptul femeii musulmane de a purta burka


 
 

Urmărește-ne pe Google News