La o întâlnire cu rudele ostaticilor, Netanyahu a declarat că va invada Rafah „cu sau fără” un acord pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor. Netanyahu a insistat că războiul va continua până când Israelul își va atinge toate obiectivele în Rafah.

„Ideea că vom opri războiul înainte de a-și atinge toate obiectivele este exclusă”, a spus el. „Vom intra în Rafah și vom elimina batalioanele Hamas de acolo, cu sau fără un acord, pentru a obține victoria totală”, potrivit unei declarații emise de biroul premierului israelian.

Acesta a precizat că familiile l-au îndemnat pe prim-ministru și pe consilierul său pentru securitate națională, Tzachi Hanegbi, să continue războiul și să ignore presiunea internațională în creștere. Cu toate acestea, multe familii de ostatici au manifestat în mod public pentru ca guvernul să accepte cu orice preț un acord pentru a-i înapoia pe cei dragi lor.

Declaraţiile premierului israelian vin în urma unor noi avertismente din partea SUA împotriva unei invazii la Rafah dacă civilii nu sunt protejați în mod corespunzător. În cadrul unei convorbiri telefonice cu Netanyahu duminică, președintele american Joe Biden „și-a reiterat poziția clară” privind Rafah, se arată într-un comunicat al Casei Albe. Anterior, Biden a descris o invazie a Rafah ca fiind o „linie roșie”.

Mai mult de jumătate din cei 2,5 milioane de locuitori din Gaza se află în Rafah, după ce s-au refugiat din alte părți ale teritoriului. Condițiile din acest oraș suprapopulat sunt dezastruoase, iar persoanele strămutate acolo au vorbit despre lipsa de alimente, apă și medicamente.

„Cea mai mare catastrofă din istoria poporului palestinian”

Președintele palestinian Mahmoud Abbas, stabilit în Cisiordania, a declarat luni că o invazie a Rafahului ar fi „cea mai mare catastrofă din istoria poporului palestinian”.

Luni, surse israeliene au declarat pentru agenția de presă Reuters că planurile de a ataca Rafah vor fi abandonate în favoarea unei „perioade susținute de calm” dacă se va ajunge la un acord de încetare a focului între Hamas și Israel. Cu câteva zile înainte, ministrul israelian de externe Israel Katz a declarat pentru postul de televiziune israelian Channel 12 că „dacă va exista un acord, vom suspenda operațiunea (Rafah)”.

Aproximativ 130 de ostatici din cei 253 răpiți de Hamas în timpul atacului fără precedent asupra Israelului din 7 octombrie sunt încă de negăsit. Se presupune că cel puțin 34 dintre ei sunt morți. Restul au fost eliberați sau salvați.

Şeful organizației ONU pentru refugiați a avertizat că invazia iminentă îi face pe oamenii din Rafah să trăiască într-o stare de „traumă constantă de stres”. „Încă nu li s-a cerut oamenilor să evacueze Rafah, dar există sentimentul că, dacă nu se ajunge la un acord săptămâna aceasta, acest lucru s-ar putea întâmpla”, a declarat Philippe Lazzarini reporterilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News