Miliardarul israelian Beny Steinmetz, consilier strategic (și fost bancher) și alți trei oameni de afaceri au fost reținuți pentru a fi audiați, luni dimineață, în legătură cu utilizarea unor contracte false în vederea spălării banilor. Locuințele și birourile unora dintre aceștia au fost percheziționate.
Anchetatorii îi acuză pe cei trei de fals, uz de fals, spălare de bani, fraudă, încălcarea încrederii, obstrucționarea justiției și multe altele.
Steinmetz a mai fost arestat în decembrie, fiind principalul suspect într-un dosar de corupție care implică zeci de milioane de dolari.
Poliția spune că suspecții au folosit sistematic contracte pentru tranzacții inexistente, inclusiv tranzacții de proprietate într-o țară străină, pentru a muta banii și a spăla câștiguri ilicite.
În 2015, presa românească a scris că Steinmetz, fostul șef Yitzhak Rabin Shimon Sheves și fostul său consilier Ehud Olmert Tal Silberstein au fost implicați în tranzacții imobile ilegale care au adus statului român un prejudiciu de peste 160 de milioane de dolari.
Anunţul a fost făcut pe Twitter de Attila Sonfalvi, jurnalist israelian originar din România.
Omul de afaceri Beny Steinmetz a fost arestat şi în Republica Guineea, fiind eliberat pentru o cauţiune de 25 de milioane de dolari, acesta fiind implicat şi în afacerea Roşia Montană Gold Corporation printr-o subsidiară a grupului BSG care deţine 9% din Gabriel Resources, compania care are peste 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation.
Miliardarul Beny Steinmetz are o avere de aproape două miliarde de dolari, cea mai mare parte câştigată din comerţ cu diamante. Companiile israelianului au preluat unele dintre cele mai mari zăcăminte de minereuri feroase din lume. Felul în care le-au obţinut l-a adus însă pe Steinmetz în vizorul FBI. În România, israelianul este implicat în afacerea Roşia Montană şi imobiliare, avându-l partener pe Remus Truică. Beny Steinmetz și Tal Silberstein sunt trimişi în judecată în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, în care mai sunt implicaţi Dan Andronic, Paul de România și alții. Pornind de la acest dosar, DNA l-a trimis în judecată și pe președintle Senatului Călin Popescu Tăriceanu pentru favorizarea infractorului și mărturie mincinoasă, pentru că a ascuns faptul că știa despre retrocedarea Fermei Băneasa, dar și că îi cunoaște pe Beny Steinmetz și Tal Silberstein.
Firma lui Steinmetz a cerut despăgubiri uriaşe de la statul african, după ce autorităţile i-au retras licenţa de exploatare, suspectând că aceasta a fost obţinută prin mituirea celor mai înalţi oficiali.
În replică, Steinmetz a făcut în Guineea exact ceea ce a ameninţat Gabriel Resources că va face în România în cazul în care statul îi retrage licenţa de exploatare a aurului de la Roşia Montană. Întregul mecanism prin care firmele lui Steinmetz au obţinut drepturile de exploatare pentru zăcămintele din Simandou a fost explicat de jurnaliştii Rise Project, care au obţinut documentele din ancheta FBI.
Citește și: Cristian Cioaca a pierdut din nou în instanţă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro