Dacă anul trecut, motorina costa între 4,6 și 4,7 lei pe litru, acum aceasta a ajuns la între 5,2 și 5,3 lei pe litru, în funcție de bezinarul pe care-l alegeți. Iar cu o creștere de 10 până la 15 procente, ar însemna că va depăși limita de 6 lei pe litru.

Aceeași poveste va fi și în cazul benzinei, care deși a avut o majorate de preț mai mică decât cea de la motorină, și ea riscă să depășească pragul de 6 lei pe litru până la 15 ianuarie. Asta în condițiile în care, anul trecut costa între 4,85 și 5 lei pe litru, iar acum a ajuns la 5,20-5,30 lei pe litru.

„În următoarele 2-3 săptămâni ar trebui să vedem o creștere de 9-10% la carburanți, și dacă tendințele actuale pe dolar și pe petrol continuă am mai putea vedea încă o majorare de 3-4 procente, după aceea. Deci cât a crescut în ultimul an va crește în următoarea perioadă de timp”, ne-a declarat economistul șef XTB, Claudiu Cazacu.

Un alt risc, este cu petrolul, dar nu pe termen lung, iar aici termen lung însemnând șase luni, un an, doi, ci pe termen scurt. „De la 1 ianuarie Arabia Saudită a anunțat că va tăia producția cu mai mult decât preconizaseră anterior, iar asta înseamnă că ar putea ajunge barilul Brent la 60 de dolari”, a mai spus Claudiu Cazacu. Potrivit lui asta împreună cu diferența pe care o va mai câștiga și dolarul se vor resimți destul de bine în prețul carburanților, dar acestea sunt doar ipoteze, unele care sunt realizabile.

Electronicele și hainele se scumpesc și ele

Pe de altă parte, un alt efect al majorării dolarului față de leu se va simți în textile,  produsele electronice și electrocasnice pe care le importăm din China. „Această țară lucrează cu dolarul iar companiile de acolo au dat lovitura acum. Numai în ultima lună dolarul a crescut cu 4%, dar dacă luăm din vară acesta s-a majorat cu 10%. Iar aici vorbim de un efect pe termen lung”, ne-a mai declarat economistul șef XTB.

El crede că nu se va trasnmite toată deprecierea în prețul produselor pentru că mai sunt și alte costuri precum cele de import, dar estimează cu un 6-7% creștere în prețuri tot se va observa. „Acesta 7% este valabil numai dacă aprecierea dolarului față de leu se va opri aici, dar nu cred că va rămâne așa. Dar o scumpire foarte bună a produselor din China va fi o veste bună pentru producătorii noștri care vor avea oportunitatea să vândă mai ieftin”, a mai spus Cazacu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News