Se pare că filtrarea lasă aluminiu în compoziţie
Adevărul despre berea produsă în România se pare că deranjează. A simţit-o pe pielea lui chiar prof. Mencinicopschi, care a îndrăznit să prezinte, în urmă cu ceva timp, rezultatele unor cercetări realizate de Institutul de Cercetări în Tehnologia Berii şi Malţului din Berlin. Concret, nemţii au tras un semnal de alarmă în privinţa sistemului tradiţional de filtrare a berii, ce se face cu ajutorul kiselgurului, o rocă sedimentară ce conţine 86% siliciu, 5% sodiu, 3% magneziu şi 2% fier.
„Am fost la Berlin să văd. Rezultatele cercetării elevă faptul că silicaoţii de aluminiu din kiselgur sunt dizolvaţi de PH-ul berii, iar aluminiul dizolvat nu poate fi stopat de filtru şi poate ajunge astel în diverse cantităţi în lichid. În funcţie de cantitate, prezenţa aluminiului în corp poate provoca diverse boli, dintre care cea mai gravă e Alzheimer”, ne-a declarat cercetătorul. La ora actuală, 25 din cele 27 de fabrici de bere din România folosesc sisteme de filtrare cu kiselgur. Conform Pubradio, în urma dezvăluirilor, Mencinicopschi e sunat de un membru al patronatului din domeniu şi ameninţat să lase deoparte acest subiect dacă doreşte să aibă o bătrâneţe fericită şi să se bucure de pensie. Contactat, ieri, de Libertatea, Vasile Joantă, vicepreşedintele Patronatului Societăţilor Independente Producătoare de Bere din România, ne-a declarat că a avut zilele trecute o discuţie cu profesorul Mencinicopschi, dar neagă faptul că l-ar fi ameninţat.
Berarii români: «Tehnica de purificare e sigură»
Asociaţia „Berarii României” a ţinut ieri să ne precizeze că tehnica de purificare cu kiselgur este sigură. „Filtrarea de acest tip este utilizată pe scară largă la o amă diversă de băuturi incluzând berea, vinul, băuturile răcoritoare şi sucurile de fructe. Kiselgur e un produs organic de origine naturală, compus aproape în întregime din dioxid de siliciu, fiind folosit exclusiv pentru a îndepărta impurităţile din băutură, făcând-o clară şi strălucitoare. Deoarece kiselgurul e insolubil, cantităţile care ajung în băutură sunt infime”, ne-a comunicat asociaţia.