Canicula din ultima vreme a umplut terasele şi restaurantele din marile oraşe. S-a băut atât de multă bere, încât patronii localurilor spun că au vândut şi de trei ori mai mult decât înainte de încălzirea vremii. Iar de luna viitoare se aşteaptă să le crească şi mai mult vânzările.
Asta după ce deputaţii au decis scăderea TVA de la 24 la 9%, la fel ca în cazul alimentelor şi al băuturilor non-alcoolice. Teoretic, preţul unei halbe ar trebui să scadă cu 12%, ceea ce înseamnă că la fiecare halbă, care costă acum vreo 5 lei, se face o economie de 60 de bani.
Aleşii speră că astfel românii se vor răcori mai mult şi vor consuma peste 200 de milioane de halbe în plus faţă de cât beau în prezent. Atenţie, berea la sticlă rămâne cu TVA de 24%!

Consumul, în scădere faţă de alţi ani

Românul prins în statisticile oficiale a băut, anul trecut, 74 de litri de bere, în scădere de la 81 de litri în 2013 sau faţă de maximumul de 99 de litri în 2008. Un băutor din doi a cumpărat bere la PET, iar un sfert din numărul total, la sticlă.
Doar 3,5% preferă berea la halbă. Anul 2014 nu a făcut altceva decât să confirme tendinţa negativă din 2013, cu o scădere a consumului de bere în România cu 8,6% – până la aproape 15 milioane de hectolitri.
97% din berea vândută la noi este produsă în ţară şi foloseşte în proporţie de 70% hamei şi malţ de aici. În Europa, suntem abia pe locul opt în topul consumului de bere, în scădere cu două locuri faţă de anul anterior.

 
 

Urmărește-ne pe Google News