„În prezent, de exemplu, ne concentrăm asupra crimelor în masă de la Bucha sau asupra atacurilor împotriva infrastructurii civile ucrainene”, a declarat Peter Frank.
Până acum, numărul elementelor de probă strânse de procurori este format din „trei cifre”, a adăugat Frank, fără a da alte detalii.
Germania a început să colecteze probe în martie 2022 pentru a urmări în justiție posibile crime de război, inclusiv prin intervievarea refugiaților ucraineni și prin evaluarea informațiilor publice disponibile, a declarat Frank, adăugând că procurorii germani nu au investigat încă persoane.
„Ne pregătim pentru un posibil proces ulterior – fie că este vorba despre noi, în Germania, fie că este vorba despre partenerii noștri străini, fie că este vorba despre o instanță internațională”, a mai spus procurorul german.
Întrebat cine ar trebui să fie judecat, Frank a declarat că liderii statului rus și cei care pun în aplicare deciziile la cel mai înalt nivel militar ar trebui să fie trași la răspundere.
Ucraina și aliații săi occidentali au acuzat forțele rusești că au comis atrocități la Bucha, un oraș-satelit al Kievului, la scurt timp după declanșarea invaziei în februarie 2022. Moscova a negat acuzațiile. Rusia a vizat, de asemenea, infrastructuri-cheie din Ucraina, dar neagă că a vizat în mod deliberat civili.
Kievul face presiuni pentru crearea unui tribunal special pentru a urmări în justiție liderii militari și politici ruși pe care îi consideră responsabili pentru declanșarea războiului.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: EPA