„Dorim să aducem un omagiu cuvenit cetăţeanului nostru de onoare şi pentru ceea ce el a făcut pentru schimbarea politică în RDG”, a precizat ministrul de interne al landului Berlin, Iris Spranger, amintind că ultimul lider al URSS a pregătit terenul către reunificarea Germaniei, care s-a produs la un an după căderea Zidului Berlinului.

În același timp, unii politicieni germani au propus ca o stradă sau o piaţă din Berlin să primească numele lui Gorbaciov.

„Germania îi datorează mult, el este unul dintre părinţii reunificării şi a oferit şi libertate pentru milioane de oameni”, a declarat pentru ediția de vineri a cotidianului Münchener Merkur, Markus Soeder, liderul partidului conservator Uniunea Creştin-Socială şi prim-ministru al landului Bavaria, care a cerut și organizarea unei ceremonii în memoria fostului lider al URSS.

Mihail Gorbaciov a murit marți, la 91 de ani. Funeraliile sale de sâmbătă vor avea elemente ale unei înmormântări de stat, potrivit unui anunț al Kremlinului, citat de agenția rusă Interfax.

Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la funeralii, din cauza programului încărcat, a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Putin a mers joi la spitalul din Moscova unde este sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Mihail Gorbaciov pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Mihail Gorbaciov a intrat în istorie ca fiind cel care a dus la înlăturarea Cortinei de Fier, care divizase Europa după Al Doilea Război Mondial, însă a ajuns să fie detestat în Rusia pentru că nu a putut să împiedice prăbușirea URSS.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News