„Acestea includ atacuri deliberate, nediscriminatorii și disproporționate împotriva populației civile și a unor elemente ale infrastructurii civile”, abuzuri asupra civililor și prizonierilor de război și „eforturi de mușamalizare a acestor crime”, relatări despre execuții, tortură și violențe sexuale, le-a spus reporterilor ambasadoarea SUA pentru Justiție Penală la nivel mondial Beth Van Schaack, în cadrul unui briefing de presă.

Rusia a fost acuzată că a vizat în mod deliberat rețeaua electrică civilă a Ucrainei, în încercarea de a lăsa populația civilă fără electricitate și căldură – un act care ar constitui o crimă de război.

Van Schaack a declarat că este dificil să se determine dacă anumite atacuri individuale ar constitui crime de război, menționând că „fiecare lovitură individuală trebuie evaluată în funcție de faptul dacă au existat obiective militare în apropiere, sau dacă acestea au fost obiective pur civile”, dar a precizat că „există un pattern consistent de atacuri asupra elementelor civile”.

Van Schaack a subliniat, de asemenea, că Rusia a construit „o vastă infrastructură transnațională de operațiuni de filtrare, la care au fost supuși până acum mii de cetățeni ucraineni”, ceea ce reprezintă o încălcare a dreptului internațional.

„Există relatări convingătoare care descriu abuzuri fizice și psihologice, inclusiv execuții sumare, ca parte a operațiunilor, precum și transferul forțat și deportarea inclusiv a mii de copii ucraineni, care au fost răpiți și adoptați cu forța de familii din Rusia”, a mai spus ambasadoarea.

Potrivit acesteia, Statele Unite sprijină Curtea Penală Internațională, Parchetul General ucrainean – care „a identificat deja mii de incidente care pot constitui crime de război” -, Comisia de anchetă a ONU, precum și o echipă comună europeană de anchetă.

SUA monitorizează presupusele execuții din Ucraina

Reprezentanta Washingtonului pentru crime de război a precizat că Statele Unite monitorizează acuzațiile potrivit cărora forțele ucrainene ar fi executat sumar soldați ruși și a declarat că ambele părțile ar trebui să suporte consecințele, dacă, în cadrul acestui conflict, comit abuzuri.

Ministerul rus al Apărării a invocat vineri, pentru a acuza Ucraina de crime de război, o înregistrare video care circulă pe rețelele de socializare și care ar arăta cum soldații ucraineni execută prizonieri ruși de război.

„Evident, urmărim îndeaproape acest lucru”, a afirmat Beth Van Schaack.

„Este cu adevărat important să subliniem că legile războiului se aplică tuturor părților în mod egal: atât statului agresor, cât și statului care se apără, și asta în egală măsură”, a punctat ambasadoarea, adăugând că „toate părțile implicate în conflict trebuie să respecte dreptul internațional sau să suporte consecințele”.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News