Cel mai impresionant show aerian al României și cel mai așteptat al anului a reunit sute de aeronove, piloţi civili şi militari.
Evenimentul marchează aniversarea a 50 de ani de activitate aeronautică civilă a Aeroportului Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti şi a 15 ani de la aderarea României la NATO.
UPDATE – ora 13.30: Invitatul special la București a fost Luca Bertossio, italianul de 27 de ani. care este campion mondial la planorism şi cel mai tânăr câştigător al competiţiei Glider Aerobatics, lucru pe care l-a demonstrat cu vârf şi îndesat în cele două reprezentaţii susţinute în cadrul BIAS 2019.
Bertossio a evoluat la 1.200 de metri altitudine, iar acrobaţiile cu planorul au sfidat legile fizicii.
Pilotul italian are o experienţă de peste 3.500 de zboruri cu planoarele Swift S1, MDM Fox, ASK21 şi IS28B2, şi deţine inclusiv licenţa de pilot de linie.
În jurul orei 13:30, survolurile efectuate de un F16 au ridicat privirile spectatorilor mai mult decât la celelalte reprezentanţii, forţaţi de înălţimea ameţitoare la care ajungea acest aparat militar.
Show-ul aviatic de pe Aeroportul Băneasa a continuat fără întrerupere şi după ora 14:00, când Forţele Aeriene Române au adus în prim-plan o formaţie de aparate IAK-52, respectiv un IAR 316 Alouette.
De asemenea, celebrele şi impunătoarele C 27 Spartan şi C 130 Hercules au făcut legea mai departe pe durata spectacolului aerian, în timp ce formaţiile de IAR 46, Zlin şi Extra au completat tabloul momentului.
Aeroclubul Galeb, originar din Belgrad şi specializat în restaurarea şi conservarea aeronavelor vechi, a afişat la Bucureşti cele mai noi realizări.
Potrivit organizatorilor, citați de Agerpres, la mijlocul anilor 1990, ca urmare a unui tratat regional de control al armelor, fosta Forţă Aeriană Iugoslavă a fost nevoită să reducă inventarul său la 155 de avioane de luptă şi 53 de elicoptere de luptă, rezultând astfel o retragere masivă de aeronave din serviciu.
Ulterior, opt Soko G-2 Galebs au fost achiziţionate de către compania anglo-sârbă Shuttle Air, aeronavele fiind dezarmate şi restaurate. Acestea sunt, în prezent, operate şi întreţinute de clubul Galeb şi de către proprietari privaţi.
Show-ul sârbilor etalat în cadrul BIAS a făcut deliciul celor prezenţi, aşa cum s-a bucurat de succes şi în alte spectacole aeriene internaţionale, inclusiv la Czech International Air Fest în Hradec Kralove şi Brno, Slovak International Air Display la Bratislava, Royal International Air Tatoo în Fairford RAF, airshow-uri din Biggin Hill, North Weald, Oshkosh, Belgrad, Tivat şi Podgorica.
Cei mai mulţi dintre piloţii Aeroclubului Galeb sunt foşti instructori ai forţelor aeriene.
Alţi oaspeţi din străinătate au venit în capitala României din Slovacia. Aceştia au distrat audienţa, după orele amiezii, cu evoluţii la bordul unui avion cu reacţie L-29 Delfin, produs de către compania cehoslovacă Aero şi care a avut primul zbor în anul 1957.
Din informaţiile organizatorilor reiese faptul că primul român care s-a urcat la manşa unui L-29 Delfin a fost generalul maior Aurel Niculescu.
După ora 17.00, au reintrat în joc Luca Bertossio, Baltic Bees, Jurgis Kairys, Forţele Aeriene Române (cu F16 în formaţie şi solo, alături de MIG 21), Hawks of Romania, elicopterele IAR 330 Puma şi paraşutiştii White Wings.
UPDATE 13.00: Parașutiștii de la Aeroclubul României au făcut spectacol pe cerul Bucureștiului.
UPDATE 12.00: The Baltic Bees Jet Team, unul dintre cele mai așteptate momente de la BIAS 2019 și-au făcut numărul și au încântat asistența de pe Aeroportul Băneasa.
UPDATE: Persoanele care participă, sâmbătă, la showul aviatic pot vizita Expoziția de Aviație Generală din hangarul Romaero. Aici se pot testa diferite aparate. Printre acestea se află și îndrăgitul si supra-testatul simulator de zbor, oferit de RMS Romotion.
BIAS 2019 va oferi 12 ore de show aerian, susţinut de cei mai buni piloţi de acrobaţie ai lumii de la Jurgis Kairys, Luca Bertossio, Aeroclubul României, Forţele Aeriene Române, Forţele Militare Aliate și Tarom.
Încă de astăzi, mulți oameni au putut vedea pe cerul Capitalei antrenamentul avioanelor care, mâine, vor oferi un show unic
Accesul la BIAS 2019
Intrarea la BIAS 2019 este liberă, iar accesul se face pe la poarta Romaero.
Organizatorii avertizează că nu se asigură loc de parcare la BIAS 2019 și recomandă folosirea mijloacelor de transport în comun ale STB (autobuzele 112, 131, 148, 149, 205, 261, 301, 304, 335, 605 sau liniile expres 780, 783, 784).
Foto: Facebook/ Bucharest International Air Show
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10FOTO: Facebook.com/BucharestInternationalAirShow
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro